Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Néhány gondolat a gyermekkori pszichoszomatikus betegségről

Néhány gondolat a gyermekkori pszichoszomatikus betegségről

2015. Augusztus 18. 14:39

Évekig dolgoztam pszichológusként egy kórház gyermekosztályán. Egyre gyakrabban találkoztam kora gyermekkori pszichoszomatikus panaszokkal. Az orvos-pszichológus harmonikus együttműködése elengedhetetlen a gyógyításban. Első időben a gyermekorvosok érzékenyítésére fektettem a hangsúlyt. Fontosnak tartottam, hogy az orvosi kivizsgálásnál, ha nem találnak organikus okokat, kíméletesen és körültekintően járjanak el a szülők kikérdezésében és tájékoztatásában egyaránt.

Fotó: Flickr / Creative Commons / Felix Montino / Illusztráció

Az orvosi kivizsgálás annyiban tér el a hagyományos orvosi kivizsgálástól, hogy nem csak az organikus hátteret vizsgálja, hanem a terápiás anamnézist is felveszi a gyermekorvos, és ha látja a gyanút, akkor továbbküldi a pszichológushoz.

De fordítva is kezdődhet a kivizsgálás. A szülő először a pszichológushoz viszi el a hasfájós, torokszorítást érző, gyakran belázasodó gyerekét, mert gyanítja, hogy pszichoszomatikus eredetűek a panaszok. A pszichológus nem mulaszthatja el, hogy orvosi kivizsgálást nem javasol. Az organikus okokat mindig alaposan ki kell vizsgálni, és ha nincs organikus ok, akkor kezdődhet a terápia.

A gyermekorvos szerepe ezekben az esetekben egészen más attitűdöt igényel, mint a hagyományos orvoslásban.

Az orvos és a szülő közötti első megbeszélésnek, anamnézisnek az a célja, hogy megalapozza a bizalomkeltő légkört, amelyben a szülők félelmei, előítéletei oldódnak. A szülőnek éreznie kell, hogy elegendő ideje van elmondani a gondját, nem szabad siettetni. A biztonságos, empatikus légkör lehetővé teszi a szabad gondolat- és érzelemáramlást, amely elvezet az okok feltárásához.

Ha az orvos hárít, és azonnal a pszichológushoz irányítja a szülőket, azok megijednek, esetenként megharagszanak. Ellenérzéseik lehetnek a pszichológus iránt, emiatt újabb és újabb orvosi vizsgálatot fognak kezdeményezni. Sokkal elfogadhatóbb számukra, hogy a gyermekük beteg, szedni fog valamilyen gyógyszert és meggyógyul, mint azzal szembesülni, hogy pszichés okok is előfordulnak. Ebben az esetben rögtön átérzik a saját felelősségüket is, félnek, hogy valami családi titok kiderülhet a pszichológusnál, ezért hárítanak.

A gyerekek nem (és sok esetben a felnőttek sem) jó szándékukból színlelnek betegséget. Pedig rájuk sütik sokszor, hogy direkt, hisztériából, vagy önvédelemből panaszkodnak fájdalomra. Például az iskolaundort emlegetik a szülők. A gyerek meg azt mondja a pszichológusnak, hogy „annyira félek, mert ahogy belépek az osztályba, rögtön elkezd cikizni X.Y. A másik páciensem azt panaszolta, hogy órák alatt olyan zaj van, hogy attól fájdul meg nap mint nap a feje.

Természetesen nem lehet azonnal megtudni az igazi okokat.

Jól bevált pszichológiai módszerekkel lehet a feszültségeket oldani, „kijátszatni” a gyermekből a konfliktusos szituációkat. (Rajzolás, bábozás, világjáték teszt) Ezek az eljárások nem csupán a diagnózist segítik, hanem nagyon jó, hatékony terápiás hatásuk is van.

A legnagyobb odafigyelést, tapintatot a szülőkkel való konzultáció jelenti. A gyermek „panaszait” vagy feltárt konfliktusait csak úgy és akkor lehet nyíltan megbeszélni a szülőkkel, ha a gyermek emiatt nem kerül rosszabb helyzetbe, a szülők nem fognak rá haragudni, hogy „kiteregette a szennyest”. A pszichológusoknak megvannak a jól megtanult és gyakorolt technikái arra, hogy a gyerektől kapott információkat etikai okokból is titokban tartsa a szülők előtt, ugyanakkor a szülőket rá tudja vezeti a konkrét probléma feltárására. Tehát a szülők fogják végül megfogalmazni, kifejezni a valódi okokat. Innen már könnyebb helyzet adódik. Elkezdődhet a komplex, szülőkre, környezetre is kiterjedő terápia.

A gyermekek esetében a pszichoterápia akkor hatékony, ha az őt frusztráló környezet is változni tud. Ezért nagyon fontos a pedagógusok, a családok bevonása! Az összefogás eredményezheti a sikeres gyógyulást!

Szerző: Dr. Hídvégi Márta pszichológus

2015. augusztus 17.

Online pszichológus

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.