Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Önt is idegesítik a szúnyogok? Van megoldás!

Önt is idegesítik a szúnyogok? Van megoldás!

2015. Június 16. 10:31

Gondolom már az ország egész területén feltűntek a zümmögő vérszívók, főleg amikor a nappali hőség eltűnik és mindenki élvezné a pár óráig tartó hűs estét. Sok praktikát ismerünk a boltban kapható szúnyogriasztó termékektől, a konyhában fellelhető dolgokig bezáróan.

Fotó: Flickr / XNAHandkor / Creative Commons / Illusztráció 

A szúnyogcsípés során a nőstény – mivel a hím nem szív vért – a szúró szájszervével hatol a bőrbe. A szúnyogcsípés kellemetlen tünetei néhány nap alatt maguktól is elmúlnak. A folyamat antihisztamin hatású krémekkel gyorsítható. A vakargatás a fertőzés veszélye miatt nem ajánlott, de természetesen nem könnyű megállni.

A szúnyogok a kilélegzett szén-dioxid mennyiség alapján választanak, hogy kiből érdemes vért szívni, és a kutatók arra is rájöttek, hogy jobban kedvelik a nullás vércsoportúakat. A szén-dioxid mellett a szúnyogok igen hevesen érdeklődnek a megemelkedett testhőmérsékletre, továbbá a tejsavra, a húgysavra, az ammóniára és az izzadáskor kibocsátott egyéb anyagokra is, így a szabadban sportoló, izzadt emberek általában nem kerülik el a figyelmüket. Mivel a szúnyogok érzékelik a színeket, így ha élénk piros, vagy kék színű ruhákat viselünk, azzal is növeljük az esélyét, hogy célponttá válhatunk.

A népi hagyomány szerint, ha nyers fokhagymát fogyasztunk, akkor elkerülnek a zümmögő rovarok, viszont, ha nem kívánjuk a fokhagyma ízét, akkor az is megteszi, ha a ruha által fedetlenül hagyott végtagjainkat bedörzsöljük vele.

Ennél is hatékonyabb, ha porrá tört szegfűszeget vagy szegfűszeggel megtűzdelt, pálinkával meglocsolt fél citromokat rakunk az éjjeliszekrényre. Sokat segíthet a helyzeten egy egyszerű füstölő is. A macskamenta és más egyéb illatos növények - levendula, zsálya, rozmaring - szúnyogűző hatását kutatások is igazolják.

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.