Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Robotokat alkalmaztak gerincműtéteknél Kínában

Robotokat alkalmaztak gerincműtéteknél Kínában

2015. November 17. 19:11

Gerincsérüléseknél alkalmazott sebészeti beavatkozásokhoz használtak sikeresen robotokat Kínában - közölte az egyik fővárosi specialista.

Fotó: Flickr / CC / Adam Greig / Illusztráció

Tien Vej gerincsebész a pekingi Csisuitan kórházban októberben olyan betegen végzett el robotok segítségével sikeres műtétet, aki az odontoid törése, vagyis egy nyaki sérülés miatt folyamatos fájdalomra panaszkodott. Az effajta eseteknél a halálozás aránya akár a 11 százalékot is elérheti.

Ezt megelőzően Tien professzor az egyik leggyakoribb, többnyire autóbalesetek során elszenvedett gerincsérülésnél, egy thoracolumbalis csigolyatörésnél vette hasznát robotoknak a műtőasztalon.

Mindkét alkalommal a berendezések segítségével sikerült 3D-s felvételeket készíteni a törésekről, és a csapokat pontosan a helyükre illeszteni. Az így végzett műtétek során a betegek a szokásosnál kevésbé voltak kitéve sugárzásnak, és a gyógyulásuk ideje is lerövidült.

A robotrendszerek helymeghatározó funkciója olyan, mint a GPS a járművekben, csak még pontosabb - magyarázta a Hszinhua hírügynökségnek Tien. Hozzátette, a robotok alkalmazásának köszönhetően, vagyis a nagy pontosságú beavatkozások jövőbeni lehetősége révén új korszak nyílhat az egészségügyi ellátásban.

MTI

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.