Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Szimpatikus, ha érthető a jog – interjú Dr. Krausz Miklóssal

Szimpatikus, ha érthető a jog – interjú Dr. Krausz Miklóssal

2015. Szeptember 09. 17:02

Hogyha valaki internetes vállalkozásban gondolkodik, akkor már az elején felvetődnek jogi kérdések, szabályozások, amelyeknek szükségszerű eleget tenni. Milyen nyilatkozatok kellenek egy webáruház jogszerű működéséhez, vagy milyen feltételeknek kell megfelelni honlaptulajdonosként? A Net-jog.hu interjúalanyunkhoz fűződik, s az internetes jogi iroda neve mára védjeggyé vált. Azonban Dr. Krausz Miklóssal már nem először beszélgetünk, előző rövidebb interjúnkban a Köpönyegről volt szó, hiszen társalapítója volt Magyarország egyik legnépszerűbb időjárás-jelentő oldalának is.

Fotó: Net-jog.hu / Dr. Keisz Nikolett és Dr. Krausz Miklós /

Ha helyesek az információim, 2011-től működik a Net-jog. Mi motiválta abban, hogy egy komplex jogi irodát hozzon létre, s mindezt az interneten?

 

Úgy érzékeltem, hogy az internetjog egy nagyon új, és egyelőre gyakran változó jogterület. Ráadásul az alapszakmám – programozó – miatt megvolt az informatika iránti érdeklődésem. A jog és az informatika nagyon izgalmas találkozása igazi kihívást jelent. Ennek okán alapítottam meg a Net-jog.hu-t, melynek munkájában már három ügyvédi iroda és kifejezetten a weboldalak könyvelésére specializálódott könyvelő iroda is részt vesz.

 

Az első dolog, ami feltűnő volt a Net-jog oldalán – az áttekinthetőség, nem okozott gondot tájékozódni. Vezérelvként gondolkodtak a felhasználó-barát környezet megteremtésén?

 

Kezdettől fogva törekedtünk arra, hogy a weboldal könnyen olvasható és kezelhető legyen. Olyan struktúrát alakítottunk ki, mely az évek során is megfelelő navigációt biztosít az olvasónknak. Nagyon fontos, hogy az ügyfeleinknek élményszerű legyen a száraz jogi témák böngészése. Tavasz óta már mobilbarát az oldal, így valamennyi okostelefonon kényelmesen olvashatók a cikkeink.

 

Alapesetben sokan tartanak a jogi szabályozásoktól, a felmerülő problémáktól. Rövidebb írásokat olvastam oldalukon, amelyekben jogi eseteket, szabályozásokat mutatnak be érthetően fogalmazva, ami talán a legfontosabb az átlagember szemszögéből. Milyen visszajelzéseik vannak ennek kapcsán?

 

Talán éppen ez a Net-jog.hu erőssége. A száraz jogi szöveget senki nem szereti olvasni, a jogászokon kívül pedig kevesen tudják rögtön értelmezni. Így egy olyan formátumot – úgynevezett félperces cikkeket – találtam ki, mely egyszerűvé, könnyen emészthetővé teszi a néha bonyolult jogeseteket is.

Fotó: Net-jog / Dr. Krausz Miklós /

Magam is gyors választ kaptam levelemre, hiszen két órán belül válaszolnak a megkeresésekre. Mekkora figyelmet kíván ez nap mint nap?

 

Az okostelefonok világában ez nem nagy feladat. Fontos, hogy az ember azt adja, amit elvár mástól is. Ha én szeretnék valakitől árajánlatot kérni, jól esik, ha hamar kapok választ. Nálunk ez egy alap magatartás, odafigyelünk a leendő ügyfelekre is. Egyébként a karácsonyi szünetben, vagy nyáron is mindig van nálunk ügyelet és az ügyfeleinknek nagyon nagy segítség, ha tudják, hogy ilyen időszakokban is számíthatnak a segítségünkre.

 

Mekkora hangsúlyt kell fektetni a biztonságos jogi háttérre, ha valaki webshop indításában gondolkodik? Magas bírsági összegekről hallani.

 

Egyre több jogszabály szabályozza a webshopok működtetését, és bizony a bírságok is egyre magasabbak. Októbertől például a duplájára, 10 millió Ft-ról 20 millió Ft-ra nő az adatvédelmi bírság legmagasabb kiszabható összege. A tét tehát nagy, nem érdemes kockáztatni, mindenképpen érdemes szakjogász segítségét igénybe venni és biztonságban tudni a webáruházunkat.

 

A webshopok ma meghatározó részét képezik az internetes kereskedelemnek. Általánosságban felkészültek jogilag a mai online boltok? Mik a tapasztalatai?

 

Teljesen vegyes a kép, sajnos még mindig nagyon sok olyan webshop van, amelyik még a székhely címét, sőt az e-mail címét sem tünteti fel a weboldalán, de egyéb szempontból is kifogásolható a tevékenysége. Szerencsére az utóbbi időben egyre több webáruház keres meg minket felismerve azt a tényt, hogy az ügyfelek is sokkal inkább szívesebben vásárolnak olyan online shop-ból, amelynek jogilag is rendben vannak a dolgai. Az ilyen, jogilag rendben lévő webshopok számára találtuk ki az „Itt vásárolhatsz!” logónkat, mely minősíti, hogy az adott webáruház jogilag megfelelően működik, és nyugodt szívvel ajánljuk a vásárlók számára.

Fotó: Net-jog.hu

Minden esetben online működik a jogi segítségnyújtás, vagy vannak helyzetek, amikor személyes találkozóra kell sort keríteni?

 

Természetesen vannak olyan egyedi igények, amikor sokkal hatékonyabb a személyes egyeztetés, illetve az ügyvédeinknek eleve személyesen kell az ügyfelekkel találkozniuk; de az esetek jelentős részében elektronikus úton, vagy telefonon meg tudjuk beszélni a megrendelés részleteit.

 

Mi az, amit szívesen kiemelne, vagy, amire a legbüszkébb a Net-jog kapcsán?

 

Büszke vagyok arra, hogy a több száz ügyfelünk közül még senki sem kapott semmilyen bírságot, vagy büntetést. Több ügyfelünk azért keresett meg minket, mert eljárás indult a webshop-juk miatt és segítséget kért. Ezek az eljárások is mind elmarasztalás nélkül értek véget. Továbbá egy nagyon fontos mérföldkőhöz érkeztünk a napokban – amit egyébként szintén az ügyfeleinknek köszönhetünk – ugyanis a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védjegyezte a Net-jog.hu-t, azaz igazi márkává vált a szolgáltatásunk 4 év alatt. Innen is köszönjük a lelkes olvasást, a sok megkeresést ügyfeleinknek!

Szerző: Gyeszát Zsolt 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.