Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Szív- és érrendszeri betegek rehabilitációját segítő túraösvényt avattak Budapesten

Szív- és érrendszeri betegek rehabilitációját segítő túraösvényt avattak Budapesten

2016. Július 05. 20:19

Szív- és érrendszeri betegek, magasvérnyomással élők, valamint cukorbetegek rehabilitációját segítő tanösvényt avattak kedden a főváros IV. kerületében, a budapesti Szent Ferenc Kórház által indított Út az egészséghez program keretében.

A Farkaserdőben, a Rex Állatsziget mellől induló tanösvény már a második a fővárosban, múlt évben a Szent Ferenc Kórház mellől induló és a Hárs-hegyen át vezető útvonalat adtak át.

Cserháti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszteri biztosa azt hangsúlyozta, hogy a kórházaknak ma már meg kell haladniuk a mindennapi ellátási feladatokat, többet kell nyújtaniuk. Civil, szociális, családi segítség és saját akarat nélkül nem képzelhető el a rehabilitáció, nem érhető el a teljes gyógyulás és a továbblépés - tette hozzá.

A tanösvény átadását levélben üdvözölte az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán azt írta, a tanösvény nem csak annak feltételeit teremti meg, hogy a prevenció és az utógondozás kiteljesítse a gyógyítást, hanem "kikíséri a kórház vagy a lakás falai közül is" a beteget.

Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója elmondta, észrevették, hogy az infarktuson átesett betegek halálozási értéke az első egy héten ugyanolyan mint Nyugat-Európában, ám hat hónap, egy év után már sokkal rosszabb, mégpedig azért, mert az egészségtudatosság csekély a magyar lakosság körében. A betegek nem mozognak, saját bevallásuk szerint azért, mert nincs egy biztos háttér, ami segítene nekik az elindulásban. Ezt a hátteret szeretné megadni a kórház az Út az egészséghez programmal - emelte ki a főigazgató, hozzátéve, országszerte 20-22 ilyen ösvényt szeretnének kialakítani

Tomcsányi János, a Kardiológiai Szakmai Kollégium professzora is arról beszélt, milyen nehéz meggyőzni az embereket arról, hogy komolyan vegyék az egészségüket. Ezért a fő feladat megértetni velük, milyen fontos vigyázni magukra és rendszeresen mozogni - hangsúlyozta.

Boda Zoltán, a Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti erdészetének vezetője az erdő gyógyító erejére hívta fel a figyelmet, hozzátéve, nem véletlen, hogy a szanatóriumok is gyakran erdők közelében létesülnek.
A programot a Sanofi Gyógyszervállalat támogatja. Juhász Hedvig, a cég vállalati és kormányzati kapcsolatok igazgatója azt hangoztatta, az Út az egészséghez program holisztikus szemlélettel az embert és az egészséget helyezi a középpontba, ez pedig egyezik a vállalat szemléletével, ezért álltak a kezdeményezés mellé.

Az útvonalat Beer Miklós Váci megyéspüspök áldotta meg.

A szív jelzéssel ellátott útvonalak 2,4, és 4,2 kilométer hosszúak. A Rex Állatszigeten az indulás előtt átvehető, majd kitöltve leadható egy túralap, amelyet visszaküldenek a kórházba. A feljegyzéseket ott kiértékelik, majd visszajeleznek az érintettnek az eredményekről. Hétvégente önkéntes gyógytornászok vezetnek túrát az érdeklődőknek.

MTI

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.