Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Több mint 170 állatcsemete született 2015-ben a Nyíregyházi Állatparkban

Több mint 170 állatcsemete született 2015-ben a Nyíregyházi Állatparkban

2015. December 29. 14:39

Több mint 170 állatcsemete született 2015-ben a Nyíregyházi Állatparkban, amely a búcsúzó évben kategóriájában az Európa legjobb állatkertje címet is megkapta - közölte az intézmény igazgatója az MTI-vel.

Fotó: Flickr / Creative Commons / Mathias Appel / Illusztráció

Gajdos László elmondta, hogy összesen 173 kis állat látta meg a napvilágot a nyírségi állatkertben, ahol a híres Sóstói-erdő 35 hektáros területén a világ szinte minden tájáról több mint ötezer állat él.

A sztár állatcsemete az afrikai elefántborjú volt, amelynek a látogatók a Kito nevet adták, amely szuahéli nyelven "féltett gyermeket, drága kincset" jelent.

Az állatkert vízilótavában utódot hozott a világra a törpevíziló mama is: a kicsi már a második vízilóborjú, amely a rendkívül veszélyeztetett fajból Nyíregyházán született.

Az igazgató hozzátette: a természetben nincsenek könnyű helyzetben a fókapopulációk sem, és ezért volt nagy öröm, amikor az Északi-tengeri borjúfókacsalád 2015-ben is szaporodott az állatparkban. A kis fókának, Bonifácnak szintén a látogatók adtak nevet.

Szapora volt a már 15 tagúra nőtt rénszarvascsalád is Nyíregyházán, egy hét alatt négy borjú született az agancsosoknál.

A világ legnagyobb macskáinak tartott szibériai tigriseknél is "kopogtatott a gólya": két kölyök született. Katja és Vladim egy hónapos korukban négy kilogrammosak voltak, és jó pár év kell még ahhoz, hogy elérjék az ivarérett 300 kilós testsúlyt.

Gajdos László megemlítette, hogy a borjúfóka és egy tevecsikó is a látogatók szeme láttára született a parkban. A csíkos farkú katták és a sárgaszakállas makik utódait pedig testközelből figyelhették a látogatók, hiszen a makik erdejébe bárki beléphetett és sétálhatott köztük a tavaszi-nyári időszakban.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a Nyíregyházi Állatpark Anthony Sheridan független állatkerti szakértő alapítványának minősítése szerint a 250 ezer és 500 ezer közötti látogatói kategóriában két dán intézménnyel holtversenyben megkapta az Európa legjobb állatkertje címet. A szabolcsi megyeszékhely állatkertjében 2015-ben - hasonlóan az egy évvel korábbihoz - több mint 430 ezer lett a látogatók száma.

Gajdos László kiemelte: a nyíregyházi a leglátogatottabb vidéki állatkert Magyarországon és a város lakosságszámához viszonyítva a leghatékonyabban működő is. Működéséhez nem használ fenntartói támogatást, bevételeiből tartja fenn magát, így mint gazdasági vállalkozás is az egyik legeredményesebb az ország állatkertjei között.

MTI

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.