Hirdetés

Főoldal » Mindennapok » Több mint 30 év után szuperholddal együtt teljes holdfogyatkozás

Több mint 30 év után szuperholddal együtt teljes holdfogyatkozás

2015. Szeptember 28. 15:15

Több mint 30 év után, ma hajnalban volt megfigyelhető a ritka jelenség, a szuperholddal együtt járó teljes holdfogyatkozás.

MTI Fotó: Komka Péter / Salgótarján Salgóbánya városrészéből, faágak közül fotózva 2015. szeptember 28-án.

Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor égi kísérőnk ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor perigeumba kerül, azaz ekkor ér a Földhöz legközelebb. Ilyenkor csaknem 50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el bolygónktól, mint apogeumkor, azaz a Hold pályájának a Földtől legtávolibb csücskén. A közelségnek köszönhetően az égitest az apogeumkor megfigyelhető teliholdhoz képest 14 százalékkal nagyobbnak tűnik és 30 százalékkal fényesebben ragyog az égbolton.

Az "egyszerű" holdfogyatkozások meglehetősen gyakoriak, évente átlagosan kétszer fordulnak elő, a 21. században pedig 228 alkalommal vetül bolygónk árnyéka az égitestre. A szuperhold és a holdfogyatkozás egybeesése viszont rendkívül ritka jelenség: legutóbb 1982-ben történt ilyen, a következőre 18 évet, 2033-ig kell várni.

A teljes holdfogyatkozás Európa egész területén, így Magyarországon is megfigyelhető volt, emellett az égi "színjátékot" élvezhettékk Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint a Közel-Keleten is.

A következő, Magyarország területéről is megfigyelhető teljes holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni.

MTI

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.