Hirdetés

Főoldal » Sport » „A kocsim nem állhat le!” – mondja a magyar Forrest Gump

„A kocsim nem állhat le!” – mondja a magyar Forrest Gump

2015. Szeptember 10. 16:36

Számtalan nehéz sorsú gyermeknek segített már Iváncsics Zsolt az évek alatt. A futó egyedi védjegye a maga előtt tolt bevásárlókocsija, amelyben rendszerint egy-egy gyermek ül. Így zajlik minden futóverseny, Zsolt szedi a lábait, gyermeki mosolytól széles bevásárlókocsijának társaságában. A futások és a távok valódiak, de közben egy önzetlen segítségnyújtás történik.

Fotó: Iváncsics Zsolt 

A magyar Forrest Gump-ként emlegetett futó a nehéz sorsban-, árván felnövő gyerekekre hívja fel a figyelmet, néha plüssök gyűjtésével, mikuláscsomagokkal, máskor jótékonysági eseményeken szerzett adományokkal. Riportunkban egy végletekig inspiráló személy mutatkozik meg.

 

Ha kicsit visszatekintünk, és még nem a mai motivációját vesszük, akkor mit mondana, hogyan kezdődött minden? Ha jól tudom, egy gyermekkori történethez kapcsolódik az indulás.

 

1977-ben egy poros kis falusi pályán kezdődött minden. Sportkör volt az iskolában és a negyedik osztályosok egy futóversenyre készültek. Én mint harmadikos a pálya széléről néztem őket és beszóltam nekik – „ez nektek futás?’’ Így A testnevelő tanár Úr, Kovács Boldizsár szólt – „na akkor mutasd meg kicsi, hogy mi a futás!” Hát én megmutattam és azóta is ez motivál!

 

Stílszerűen a „Magyar Forrest Gump” névvel illetik, ami egy zseniális példa, hiszen a legendás filmes karakternek is a futás volt az élete. Ha kicsit eltekintünk a adománygyűjtő szerepvállalástól, akkor mit mondana, Önnek mit jelent a futás? Ugyanazt, mint Forrest Gump-nak, vagyis ebben a sportban találta meg önmagát?

 

Nekem a futás a kezdetektől a kitörést jelentette! Mindig több és több akartam lenni a többieknél! A gyorsaságot ajándékként „kaptam”, és én próbáltam vele élni! Nekem a futás a mozgás-szabadság-szerelem-nyugalom szigete. Szinte, mint egy katalizátor a többi futó és köztem!

A filmbéli Forrest Gump azon felül, hogy csak futott és futott végig az életében, szépen és emberien élt. Mindenkin segített! Ezt próbálom a saját szerény életemben is megvalósítani. Az igazi Forrest azért egyszer elfáradt és haza ment. Én nem fogok!

Fotó: Iváncsics Zsolt 

Az adománygyűjtő szándék is egy kisebb történethez tartozik. Miként tudatosult Önben, hogy onnantól ezzel szilárd céllal fog futni?

 

Az egész misszióm egy versenyen kezdődött, amikor elfutottam egy nagyon nehéz sorsú kislány és az anyukája mellett. Visszamentem és adtam a kocsimból a kislánynak egy plüsst meg egy csokit! Rám nézett és azt kérdezte - "bácsi miért tolod a kocsit?"

„Tényleg, miért is” – tettem fel magamnak a kérdést azon az éjszakán! A gyerekekért fogom tolni! Segíteni fog a remény kocsija! Ez lett a célom, ahogy a dalomban is megénekeltük – „egy kislány elém állt, szemében remény várt.” Ezt tartom szem előtt! Nem szeretek síró és szomorú gyermeki szemeket látni, érezni!

Sohasem pénzt gyűjt, hanem minden mást, ami hasznosnak bizonyulhat adományként és azt mondja, hogy az állami gyermekeknek szeretet és gyermeki élmény kell. Mindig ezt tartja szem előtt? Ez az, ami megadja a lendületet egy-egy futás során?

 

Nem gondolnám, hogy az árva és sérült gyerekeknek nem pénz kell! Én azt gondolom, hogy azt adom, ami egy ilyen kis emberpalántának kell! Gyermeki élményt! Lehessenek igazi gyerekek arra a pillanatra, és vigyék el a magányos, szülő nélküli éjszakákra a boldogságot! Én azt hiszem, a fizikai felkészülés az egy dolog, én lélekből futok és viszem véghez ezeket a teljesítményeket! Ezért nem tudnak legyőzni! Fontos megemlíteni, hogy már kezdetektől fogva a SPAR támogatásával futhatok, mindig mindenben segítettek és mellettem voltak.

 

Mit lehet tudni a gyerekekről, akik a kosarába ülhetnek a futásai alkalmával?

 

Utasaim főleg állami gondozott gyerekek. Két éve pedig sérült gyerekeken segítek! Szerveztem már kettő jótékonysági focitornát és ennek a teljes bevételét átadtuk a szülőknek. Minden december 6-án – 3 éve már – lefutok Battára! A Lakihegy rádióval, ahol barátom, Kővári Barna a kezdetektől velem vár az adományokkal! Tavaly 830 mikuláscsomagot futottam össze és még azon az estén beöltözve szét is osztottam. Kossuth Lajos Gyermekotthon, Béke Gyermekotthon, Tegyesz!

 

Milyen távokat fut naponta, vagy heti szinten? Egyértelműen komoly edzésmunka áll a háttérben!

 

Heti 100-120 kilométert futok a Hármas Határ hegyen. Évről-évre többen futnak velem! Persze van egy kis mag is!

 

Bizonyos, hogy példaértékű, amit csinál! Megvan Önben a példamutató szándék is, vagy egyszerűen ezt tartja természetesnek, és amíg tudja, addig csinálni is fogja?

 

Példa? Nem a pénz számít, hanem a önzetlen szeretet! Szeretettel mindent el lehet érni! Amíg a kocsim és a lábaim bírják, én futok és futok és futok… A kocsim nem állhat le!

 Fotó: Iváncsics Zsolt 

Milyen eredményekről mesélne, amire jó érzéssel emlékszik vissza? Mi az, amire a legbüszkébb?

 

Minden versenyre szívesen emlékszem! Minden verseny fontos, mert azon estén a gyermek élményekkel fekszik le, én pedig segíthettem! Több embernek ki kellene próbálni! Többen feltették, hogy ez csak csepp a tengerben. Én erre azt mondtam, hogy a cseppekből lesz a tenger!

 

Van esetleg valamilyen nagyszabású terve a közeljövőt illetően? Akár valamilyen nagyobb terv a háttérben? Mint például Forrest Gump-nak, aki keresztül futott egész Amerikán.

 

Most a 30. Spar Budapest Maratonon az elmúlt hét esztendő munkája fog kiteljesülni! Készülök még Namíbiába a sivatagba, egy 100 kilométeres futásra!

Szerző: Gyeszát Zsolt 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.