Hirdetés

Főoldal » Sport » A masszívan fejlődő MMA-világ – Tánczos Gábor a küzdősportról

A masszívan fejlődő MMA-világ – Tánczos Gábor a küzdősportról

2015. Május 20. 15:14

Az MMA, vagyis a kevert harcművészetek sportja, minden bizonnyal a legnépszerűbb show-műsorok közé tartozik Amerikában, s egyre többfelé a világban. Ha a közönségszámok statisztikájában kutatunk, kiderül, hogy hazánkban is egyre inkább nyitnak felé az emberek, tömegeket megmozgatva, s leültetve a nézőtéren, illetve a televíziók képernyői előtt egyaránt. Mégis sokszor téves kép él a köznyelvben a sportágról, amit talán a félreértelmezett „ketrecharc” szó idézett elő. Tánczos Gáborral, az HFC igazgatójával és harcosok menedzserével beszélgettünk a sport főbb szegmenseiről, sportolói felkészülésről, jövőbeli perspektívákról.

Fotó: Tánczos Gábor 

Gábor maga is egy sikertörténet birtokosa, tekintve versenyzői pályáját, népes Krav Maga táborát a közösségi oldalon, szakemberi tevékenységeiről nem is beszélve. Velős interjú következik egy masszívan épülő küzdősport-birodalomról, ami ma egyre többek figyelmét köti le.

 

Úgy hiszem, hogy érdemes lenne tisztázni a következőt. Ahogy tapasztalom - bár javíts ki bátran, ha másként van – a köznyelvben alkalmazott „ketrecharc” fogalom alapvetően sokszor hibás megbélyegzéssel szerepel a hétköznapokban, mondván, hogy ez a sport a durvaságról, erőszakról szól, miközben az MMA a kevert harcművészetek sportja, s nagyon komoly múltat igényel a harcosok részéről. Neked milyen tapasztalataid vannak e téren? Valóban élnek ezek a hibás vélemények az emberekben?

 

A ketrec két dolog miatt került be az MMA világ vérkeringésébe. Az első és talán legfontosabb a sportolók biztonsága volt, hiszen a rendszer sokrétűsége miatt többször előfordul, hogy a sportolók a küzdelem hevében kiesnek a hagyományos ringből. Ez veszélyes és elfogadhatatlan! A ketrecnél ez a veszélyforrás 100%-osan ki van védve.

A másik, hogy kiváló atmoszférát teremt, emeli a show értékét és több szponzor-felület keletkezik egy hagyományos ringgel szemben. Annak idején, amikor bevezették a ketrec fogalmat, az amerikai hype nyilván a ketrec keménységével és durvaságával vezette be ezt a biztonsági eszközt. Egyszerű fordított marketing, amit sajnos hazánkban tévesen értelmeztek és a köznyelvben negatív képe maradt. Nyilván ebben a magyar sporttörténelem és a bulvár média kommunikációja is közrejátszott. Azon dolgozunk, hogy megértsék az emberek, ez a sport sokkal több annál, mint amit eddig gondoltak róla.

 

A Hungarian Fight Championship (HFC) igazgatója vagy. Beszélnél arról, hogy milyen célkitűzései vannak a szervezetnek?

 

Az HFC-t szisztematikus munkával építjük. Folyamatosan fejlesztünk, ami egyaránt vonatkozik a hexagon belsejében- és körülötte történő dolgokra. Fejlesztjük a sportolói állományunkat, itt cél a teljes World Wide lefedés, amit az HFC09-en első ízben prezentáltunk. Természetesen ezen az úton kívánunk tovább haladni. A folyamatos televíziós megjelenések miatt fejlesztjük a show egyéb részeit, ami a technikai háttér újabb és újabb beruházásait foglalja magába, hiszen saját forgató- és kreatív stábbal dolgozunk.

Röviden összefoglalva egy stabil középtermetű, világszínvonalú, Európában székelő és turnézó fejlődésen dolgozunk.

Fotó: Adam Photography / HFC /

Számtalan harcművészeti formát ismerünk, karate típusai, a boksz minden ismert fajtája, birkózás válfajai, s még lehetne sorolni hosszan. Milyen és mekkora sportmúlt kell ahhoz, hogy valaki elindíthassa magában az MMA szereplés gondolatait? Hiszen egy MMA küzdelem meglehetősen komoly felkészülést igényel.

 

Minél nagyobb és sokoldalúbb sport múlttal rendelkezik valaki, annál nagyobb esélyekkel kezdhet neki amatőr karrierjének építéséhez. Az alap koncepció az, hogy egy álló- és egy földharc stílusban legyen jártas az egyén. Vannak dominánsabb és kevésbé domináns irányzatok, illetve kombinációk, de önmagában ez még kevés a sikerhez, hiszen fontos a jó kardió, erő-és állóképesség, flexibilitás, agilitás, a mentális képességekről és a helyes táplálkozásról nem is beszélve. Egy profi esetében ez akár heti 10-12 kőkemény edzésmunkát jelent, átlag napi 2x2 órában. Most nagy divat "MMA-snak" lenni, de sok munkával és még több lemondással jár akár csak az amatőr ketrechez vezető út is! Egy profi HFC szerződéshez nagyon kiemelkedő teljesítmény szükséges!

 

Te magad harcosként is felvonultál, aminek a hátterében komoly Krav Maga tudással rendelkezel. Az MMA és a Krav Maga, mint önvédelmi rendszer találkozása milyen előnyöket nyújtott számodra a sportot illetően? Másoknak is javasolnád ezt az önvédelmi harci, taktikai rendszer elsajátítását?

 

A 2014-es Fila Európa bajnokságon szerzett bronz után gyakorlatilag szögre akasztottam a kesztyűimet, a fent említett feltételek nem teljesülése miatt. Az HFC-ben vállalt szerepem és az egyéb menedzseri tevékenységem miatt egyre kevesebb időm maradt a felkészülésre, s őszintén megvallva, jobban is érzem magam ezen az oldalon.

A Krav Magában sok olyan dolog van, ami megfelelően kivitelezve hasznosítható egy MMA küzdelemben, de mint korábban is utaltam rá, több stílus ismerete, tudása kell a sikerhez. Én is eljártam erőnléti, kick-box, box, bjj (brazil jiu-jitsu), és birkózó edzésekre egyaránt.

 

A Krav Maga meglehetősen kedvelt mozgásforma, neked is komoly táborod van a közösségi oldalon. Bárki el tudja sajátítani a mozgásformát? Milyen előnyei lehetnek ennek akár egy civil ember hétköznapi életében is?

 

A Krav Maga egyik legjobb önvédelmi taktikai rendszer, viszonylag könnyen elsajátítható, az ösztönös mozgásformákra épülő, viszonylag kevés technikának köszönhetően. Az én óráim arról szólnak, hogyan kerüljük el a balhét és hogyan ússzuk meg, ha már belekeveredtünk. Az utca teljesen más, mint egy ring vagy ketrec. Alapjáraton magabiztosabbak lesznek a tanulók és képesek lesznek felismerni a szituációkat.

 Fotó: Adam Photography / HFC /

Ha valaki „becsönget” hozzátok, esetleg konkrétan téged keres meg a sport űzésének szándékával, akkor milyen lehetőségeket kínáltok? Nyilván vannak kikötések, szabályok ennek kapcsán. Viszont egy abszolút kezdőnek is tudtok alternatívát ajánlani például edzéslehetőség formájában?

 

A Krav Magát bárki elkezdheti gyakorlatilag bármikor. Az MMA-val már azért más a helyzet. Nyilván sok klub hirdet kifejezetten kezdőknek MMA-t, ezek hobbi szinten tudnak működni, de természetesen lehet kivétel. Sokkal célravezetőbb, ha más küzdősportból nyergel át MMA-ra. 16 év alatt nem is ajánlom! A versenyzést mi kifejezetten tiltjuk és el is ítéljük! 16-18 év között is csak védőfelszerelést viselve! Profi karrier alapja a 18év!

 

A harcosok menedzsereként és szakemberként miként látod a magyar színvonalat például az ismertebb amerikai vonalhoz képest? Lehetne egy nap majd világszintű harcosunk, aki megállná az amerikai élvonalban is a helyét?

 

Volt idő, amikor a magyar harcosokat rettegte Európa. Sok ember sok-sok hibás döntése vezetett oda, hogy ez teljesen megforduljon. Itt a tipikus "zsák szállítás"-ra gondolok. Az HFC és a vele dolgozó szakmai szervezetek megjelenése ezt teljesen fel kívánja számolni. Ehhez kellenek a jó klubok, a fejlődő edzők és természetesen a keményen dolgozó tehetségek is. A nagy áttöréshez úgy gondolom, nem vagyunk annyira messze, hiszen szépen épülnek karrierek az HFC-ben.

Néhány név: Perjés Dóra a brazil XFC-ben kapott lehetőséget, Varju Zita a Dél-afrikai EFC-ben, Polgár Ádám, Borics Ádám, Jani István a horvát FFC-ben. Ugyan egyik sem a UFC, de a felsorolt nevek közül némelyiknek van esélye oda jutni.

 

Milyen hangulatban telnek a hazai MMA rendezvények, s mekkora közönséget, szurkolói tábort ültet le a sport itthon?

 

Rendezvényről rendezvényre, tv műsorról tv műsorra, egyre többen néznek minket itthon és külföldön egyaránt. A helyi közönség egyre műértőbb, kifejezetten nagy öröm volt számomra az HFC09-en, hogy a magyar érdek nélküli mérkőzéseken is szurkolt a közönség.

Számok tekintetében 800-1500 fő között mozog a rendezvény látogatottsága, attól függően, hogy hol rendezünk. A nézettségi adatok is szépen emelkednek, de erről nem adhatok ki információkat sajnos, pedig figyelemre méltó lenne, hogy milyen sportágakat utasítunk magunk mögé.

Fotó: Adam Photography / HFC / 

Az HFC milyen célkitűzésekkel indul a jövőt illetően? Vannak konkrét tervek a tarsolyban?

 

Ahogy korábban is mondtam a cél stabil, erős pozíciót elérni az európai piacon és ezzel megteremteni harcosainak a nemzetközi elismerést. Az HFC brand tovább épül, a ruházati termékek mellett bevezetünk új termeket is. Illetve a show-t fejlesztjük, amiről már az HFC10-en ősszel lerántjuk a leplet!


Mit gondolsz, milyen lépések során nyerhetne nagyobb teret és figyelmet az MMA hazánkban?

 

Jó úton haladunk, ehhez nem fér kétség, de természetesen ez is, mint minden, mehetne nagyobb léptekkel is. Ehhez szükség lenne például a bulvár média pozitív cikkeire is, ami eljut az utolsó falucskába. Sokat segítene, ha a kereskedelmi televíziók-, rádiók sport összefoglalójában is megjelenhetnénk. Kisebb televízió csatornák, rádiók és szakmai magazinok, valamint a sport televíziós nagy jelenlét miatt úgy gondolom, ez csak idő kérdése, és megkapják a sportolóink a kellő figyelmet, valamint őket is legalább olyan tisztelet övezi majd, mint az egyéb kiemelt sportok sportolóit.

Szerző: Gyeszát Zsolt

 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.