Hirdetés

Főoldal » Sport » "Áldozatokat kell hozni a sikerért" - interjú Kropkó Péterrel

"Áldozatokat kell hozni a sikerért" - interjú Kropkó Péterrel

2015. Április 04. 14:50

A sokszoros Ironman győztes Kropkó Péter edzőként is tevékenykedik. Véleménye szerint pozitív előremozdulás történt a sportág történetében a többi mozgásformához képest. A versenyzéstől visszavonult sportolónak az az életcélja, hogy elhozza a lehető legtöbb ember életébe a mozgás örömét. Nem csak fiatalon űzhető ez a sport, hanem később is nyugodtan elkezdhető.

Fotó: Kropkó Péter 

 

Mikor szippantotta be először ez a sportág?

 

1984 őszén elhívott egy egyetemista barátom egy versenyre Szolnokra, egy addig számomra ismeretlen triatlon versenyre. Csapatban második, egyéniben ötödik lettem. Korábban is futottam már, valamint kerékpároztam is, és az úszás sem állt tőlem távol, hiszen úszó voltam, de ez volt az első ilyen összetett versenyem. Itt mindenki segítőkész, közvetlen és nyitott volt, vagyis egy kifejezetten támogató közösségbe kerültem. Már a télen erre a sportra készültem.

 

Mennyire számított akkoriban népszerű sportágnak hazánkban?

 

A nyolcvanas évek végén robbanásszerűen fejlődött sportágunk, közel tízezer triatlonista versenyzett évente. A triatlon akkor gyakorlatilag maga volt a tökéletes tömegsport, az állam is bőkezűen támogatta, Európa legjobb pénzdíjaival és versenyrendszerével büszkélkedhettünk, illetve már nemzetközi szinten is eredményes sportolóink voltak a 90-es évek elejére.

 

Mennyit fejlődött a triatlon azóta?

 

A triatlon 2000-től az olimpia versenyszámai közé is bekerült és a szabályok is sokat változtak az elmúlt években. Magyarországon is egyre ismertebb, népszerűbb lett mára a sportág, hazánkban 1996-ban már olimpiai pontszerző világkupát is rendeztek. Tavaly pedig a nemzetközileg elismert prémium versenysorozat, az Ironman is megérkezett Budapestre, így a magyar főváros végképp felkerült a triatlon világtérképére. Hasonlóan óriási eredmény, hogy az első ilyen hazai verseny 300 olyan új sportolót vonzott be a sportágba, aki előtte nem is gondolt a triatlonra.

 

Sok fiatal választja ezt a sportot?

 

A triatlon-duatlon (aquatlon) diákolimpiákon induló gyereksereg több ezres létszáma jól mutatja, hogy sok fiatal sportoló fordul a triatlon felé.

 

Hogy áll az utánpótlásbázis?

 

A német-osztrák utánpótláshoz képest bizony nagy a lemorzsolódás itthon, pedig a triatlon komoly sikerélményt biztosít a mezőny elején és végén is, pusztán a táv teljesítésével.

 

Minden lehetőséget ki tudott használni? Lenne, amit ma másképp csinálna?

 

A lehetőségek legnagyobb részét mind itthon, mind külföldön ki tudtam használni, elégedett vagyok az eredményeimmel.

Fotó: Kropkó Péter 

Hogyan tudta motiválni magát?

 

A motiváció megszerzése egyszerű feladat. Csak a stratégiát- és az ehhez szükséges taktikát kell kijelölni. A végcél naponkénti átgondolása mellett mindig csak a következő megtervezett lépésre koncentráltam, még akkor is, ha körülöttem kórusban az ellenkezőjét kiabálták. Ha azt csinálod amit a többiek, az nem mindig elég a sikerhez. Ennél jóval több ambíció és kitartás kell!

 

Hogyan derült ki, hogy tehetségét nemzetközi színtéren is kamatoztatni tudja?

 

Az első németországi kvalifikációs versenyemen ötödik lettem, ez megadta a kezdő lökést, innentől kezdve nem volt előttem akadály. Persze, ha az ember úgy dönt, hogy élsportoló lesz, áldozatokat is kell hoznia a sikerért. A személyes elköteleződésen túl pedig a család, a segítők és később a szponzorok támogatására is szükség van.

 

Mit tudna ajánlani a fiataloknak, ha ezt akarják választani?

 

Mielőtt belevágnak, fontos tudniuk, hogy mint minden sportágban, itt is komolyan meg kell küzdeni a sikerekért. A triatlonhoz ráadásul különösen erős akaraterő és kitartás kell, vagyis a siker itt tényleg nem jön magától. A triatlon, az Ironman szerethető sport fiatalon is, de űzhető nyolcvanon túl is. Igazi egészségbarát mozgásforma. Nemcsak jótékony élettani hatásai vannak, de a szellemet, az akaraterőt, a koncentrációs képességünket is megedzi. Mindenkinek kellenek az élet során új célok, az Ironman pedig lehet ilyen cél. Ha komolyan gondolja az ember és kitartóan készül rá, a táv bárki számára teljesíthető. Nem is kell messzire menni hozzá, hiszen idén nyáron már másodszor rendezünk hivatalos Ironman versenyt Magyarországon. Én hiszek abban, hogy ha igazán akarjuk, akkor bármire képesek vagyunk.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.