Hirdetés

Főoldal » Sport » Amerika itthon – Turger Dávidot kérdeztem a magyar pankrációról

Amerika itthon – Turger Dávidot kérdeztem a magyar pankrációról

2015. Március 10. 11:55

A pankrációt sokan úgy tartják, hogy az velejéig az amerikai kultúrához tartozik hozzá. Ez a sport nem az erőszakról szól, vagy éppen arról, hogy a másiknak szándékosan sérülést okozzanak. Céljuk a nézők szórakoztatása. Ha valaki egy kis kikapcsolódásra vágyik, annak nem kell messze mennie, hiszen hazánkban is akadnak pankrátorok. A HCW vezetőjével beszélgettem, Turger Dáviddal.

Fotó: Kallos Bea /Turger Dávid/

Magyarországon a pankráció eléggé újnak mondható. Mikortól lehet számolni az első életjeleket?

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy „Európa bikája” Wéber Árpád már 1990-ben rendezett pankráció show-t Magyarországon. Sajnos az akkori rendszer és az emberek mentalitása nem volt kompatibilis a sport-szórakoztatás újszerű, és merőben más szemléletet igénylő világával. Az a show bukás volt, de Árpi bácsi óriási tiszteletet érdemel, amiért annak ellenére, hogy a világon mindenhol elismert pankrátor volt, ő mégis azt tartotta küldetésének, hogy meghonosítsa ezt az őrült cirkuszt a hazájában. Mi ezt a stafétát vettük át tőle.

 

Kiknek tudnád ajánlani? Szükség van sportolói múltra?

 

A sportmúlt alapvetően előny, de hátránnyá is válhat. Számos sport van, ahonnan olyan beidegződéseket hozhatsz, ami nálunk nem jön jól. De vannak tipikus „rokon” sportok, mint az amerikai foci, a birkózás, vagy a jéghoki. Itt főleg a test-test elleni ütközések elviselése és az emelések azok, amiket hasznosítani tudsz. A földharcból is számos technikát átemelünk, fogásokat, szorításokat. Alapvetően olyan embereknek ajánlom, akik érzik magukban a vágyat arra, hogy megmutassák magukat és rájöjjenek, hogy mennyi is van bennük igazából.

 

Mivel kezditek a kezdőknek szóló edzéseket?

 

Egyrészt elmélettel. Tudniuk kell, hogy ez pontosan micsoda, mi a lényege annak, amit csinálunk, és hogy érhetik el, hogy minden szem rájuk szegeződjön. A fizikai felkészítés is nagyon erőteljes, nyilván. Meg kell tanulniuk esni, illetve úgy hajtani végre a technikákat, hogy az biztonságos legyen. Az elején főleg gurulások, bukfencek, erősítés és nyújtás van.

Fotó: Radó Norbert

Hogyan lehet jelentkezni hozzátok?

 

Honlapunk, „oktatás/dojo” menüpontja alatt minden infót megtalálnak az érdeklődők. Emellett nyugodtan lehet írni a „HCW Pankráció” hivatalos facebook oldalunkra is.

 

Miben más ez a sport a többi küzdősporttól?

 

Abban, hogy mi előadókat képzünk. A pankrátor nem ketrecharcos, vagy boxoló, akinek az a feladata, hogy bemenjen a ringbe és legyőzze az ellenfelét. Mi szórakoztatunk. A birkózóinknak magas szintet kell elérniük fizikailag és lelkileg is, hogy minden tekintetben látványosak legyenek. Olyan karizmatikus előadók képesek ezt a szakmát megfelelően művelni, akik bármikor magukra tudják vonni az emberek figyelmét. Akik képesek rá, hogy nyújtsanak valami olyat, ami megérinti a közönséget, amivel nem találkozik a mindennapokban. Amikor ez sikerül, amikor egy pankrátor eléri a célját, egy meccsel, egy jelenettel,vagy akár egy mikrofonos szegmenssel, az katartikus élmény a birkózónak és a közönségnek is.

 

Ha kellően felkészül valaki, akkor is fennáll a sérülés kockázata?

 

Mint minden sportban, így nálunk is megvan a sérülés kockázata, ez természetes. Az élet olyan, hogy minél többet teszel bele, annál többet van esélyed kivenni is belőle. Ha az ember otthon ül, nem sérülhet meg, de különösebb eufória sem vár rá. Ha pankrátor vagy, megsérülhetsz, de ennek a kockázatnak a másik oldalán ott van az az érzelmi magasság, amiért – legalább is nekünk - megéri.

Fotó: Sziszik Dániel

Hogyan kell elképzelni egy hazai rendezésű show-t?

 

Magyarországon rettenetesen nehéz előre haladni, különösen egy ennyire új és nyugati dologgal, főleg, ha még sikere is van. Ez rengeteg embernek szúrja a szemét és sokan vannak, akik nem próbálják meg megérteni, sem elfogadni. Ennek ellenére olyan elszántsággal építjük a magyar pankrációt, hogy 4 év alatt Európa elitjébe verekedtük magunkat. Tavaly négy nagyobb HCW show-t a televízió is leadott, amivel óriási lépést tettünk előre. Egy hazai show átlagosan 600-800 magyar rajongót ültet le az arénában. Profi fény/hang, technika, füstgép, alkalmanként kivetítő segíti a produkciót a megfelelő körítéssel. A középpontban természetesen a ring és a pankrátorok. Egy HCW élő show 2,5-3 óra hosszú, a műsor után pedig közönségtalálkozón van lehetőség fényképeket készíteni a birkózókkal. Áldottak vagyunk, mert a magyar közönség egészen fantasztikus. Mind az érdeklődés, mind a gálán való szurkolás tekintetében. Ez utóbbi a legfontosabb, hiszen ez egy nagyon interaktív show. Itt minden a közönségen múlik.

 

Vannak olyan magyar pankrátorok, akiket nemzetközi szinten is számon tartanak?

 

Többen is. Egyetlen női birkózónk, Audrey Bride például már hat különböző országban lépett fel az elmúlt két évben. Az "Arrows of Hungary” csapat is Európa-szerte ismert. Én magam is birkóztam Lengyelországban és Hollandiában is, több alkalommal, egy korábbi birkózónk, László Árpád pedig már Amerikába költözött és ott öregbíti a hírnevünket. Néha eszünkbe jut, hogy nyugaton nyilván könnyebb lenne, de nekünk nem az a sorsunk, hogy könnyű legyen. Mi a hazánkban akarjuk sikerre vinni a sport-szórakoztatást.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.