Hirdetés

Főoldal » Sport » „Engem az íj tett szabaddá” – motiváló riport Mónus Józseffel

„Engem az íj tett szabaddá” – motiváló riport Mónus Józseffel

2015. Szeptember 02. 13:03

Mónus József neve nem csak itthon ismerős, Mongóliától kezdve sokfelé tudják a világban, hogy él egy magyar ember, aki 650 méter fölé képes lőni az íjával. Egész pontosan 653 méter volt az a távolság, amellyel József történelmet írt, s megdöntött egy sok száz éves világrekordot. Teljes életformáról beszélhetünk az íjász esetében, s azzal együtt történelmi hűségről, kötődésről is. Egy hiteles, inspiráló gondolkodású ember áll a sorok mögött.

Fotó: Mónus József

Milyen érzés volt meglőni a mongol világcsúcsot? Egy több száz éves történelmi legendát értelmezett újra azzal a lövéssel. Egyáltalán gondolta azelőtt, hogy egyszer ez sikerülni fog?

 

Felfoghatatlan boldogság volt akkor és ott, Dzsingisz kán földjén. Ráadásul amikor megtudták a vendéglátók, hogy én is részt fogok venni a versenyen, akkor elkészítettek egy körülbelül kétszer két méteres táblát, s kirakták 510 méterre, majd ráírták – lőj nagyobbat ha tudsz!

Persze, hogy óriási volt az öröm, ráadásul az öt lövésből néggyel átlőttem a bűvös 600 méteres határt, az egyik nyíl pedig 653 méterre szállt.

Gondoltam-e? Persze. Mindig a lehetetlent tűzöm ki és addig nem nyugszom amíg el nem érem!

 

Egy korábbi interjúban nyilatkozta, hogy már nem sportként tekint az íjazásra, hanem sokkal inkább az életévé, életformájává vált. Elválaszthatatlan már a mindennapjaitól?

 

Teljesen! Gyakorlatilag az íjjal kelek és fekszem, minden akörül forog az életemben. Közben a történelmi tanulmányokat kutatom, s keresem, hogy hol tűnik fel az íjhasználat és az íj.

Engem az íj tett szabaddá, mint a kilőtt nyílvesszőt, aminek nem állhat ellen semmi sem.

 

Melyek a jó íj ismérvei? Már a fogása is árulkodó?

 

Az a jó íj, amivel mindig eltalálom a célt, bárhol is van és bármilyen nagyságú, képes a legtávolabbra repíteni a nyílvesszőt, mindenkinél messzebbre a világon.

Például 9000 ember előtt 453 méterről lőttem el öt kilőtt nyílvesszőből az ember nagyságú célt, vagy Mongóliában az előbb említett 653-ig lőhettem el a sors segítségével.

Fotó: Mónus József 

Léteznek Ön szerint a tökéletes íj paraméterei? A fejében már összeállt a legerősebb darab tervezete?

 

Mindig csak a legközelebbi célállomásomra koncentrálok. Az ahhoz szükséges íjat készítem el először és amíg azzal nem végeztem, addig ritkán gondolkozom a végletekig másban. Viszont az is igaz, számtalan íj tervezését és kivitelezését kezdem el akkor, amikor kedvem-, s kiváltképp hajlamom van rá. Az alkotás szabadságával kezdek bele és fejezem azt be.

 

Hogyan telnek a mindennapjai? Kivétel nélkül minden nap nap felveszi az íjat?

 

Minden nap. Ha nem tudok lőni, mert éppen mennem kell valamerre, akkor sem telik el nap, hogy ne fogjam, ne tegyem arrébb valamelyiket. Bár az is igaz, bármerre megyek 8-10 darab íj mindig van az autómban. Azért ilyen sok mert minden íjnak más szerepet szánok, és ha valamerre találok egy ígéretes mezőt utam közben, akkor meg kell állnom, hogy gondolataimat ott és akkor valóra válthassam.

Ha csak egy pillanat képét tudom a gyakorlatba átültetni és kipróbálni, akkor már azért is lőnöm kell. Hát ilyen összetett ez a világ!

 

Fizikálisan meddig lehet terhelni a testet? Az ízületeket mennyire veszi igénybe a mozgásforma?

 

Azt gondolom, büntetlenül nem lehet az ízületeket egy idő után kizsigerelni.

 

Nem régen éppen sérülést szenvedett egy lövésnél. Hogyan lendül át ezeken? Nincs Önben félelem a következő kihúzáskor?

 

Azt nem tudom, hogyan lehet túllendülni. Viszont, amikor átlőttem legutóbb a kézfejemet, majd kiráncigáltam, még egy nyílvesszőt ki akartam lőni. Majd azután, amikor az autómhoz értem, inkább a kezemet vittem biztonságba helyeztetni.

Fotó: Mónus József 

Ha eljátszunk a gondolattal, ki lenne az a történelmi személy, akinek szívesen lőne az íjával?

 

Bármely korunk, bármely magyar harcosával találkoznék, ha tehetném! De eljön annak is az ideje, úgy érzem!


Esetleg, akivel egy távlövő versenyen megmérkőzne?

 

Azt szoktam mondani, bárkivel megmérkőzök a világon a zászlónk becsületéért!

 

Milyen álomhatár lebeg még a szemei előtt, ha a távlövészetet tekintjük? A híres Boszporusz-legenda egy ilyen lehet?

 

Most amikor ezeket a sorokat írjuk, pontosan az USA-ban vagyok a sivatag szélén. Itt akarom négy nap múlva a világ legnagyobb lövését megejteni ebben a stílusban! 907 fölé, hogy soha senki se felejtse el a Pozsonyi Csata emlékét! Mert, amikor meglövöm és rákérdeznek az emberek majd a világ számtalan országából, akkor lesz jogalapom megosztani velük Árpád és seregének fényes tettét, amivel gyakorlatilag a magyar nemzet még ma is létezhet!

Fotó: Mónus József 

Mit tanácsolna azoknak, akik maguk is az íjaszat mellett döntenek? Hol érdemes elkezdeni az alapokat?

 

Kezdjék ott, ahol a szívük gondolja! Lőjenek úgy, hogy a boldogság legyen az íjhasználatuk során minden kilőtt nyílvessző, és a legalapvetőbb fontossággal a történelmi nemzeti múltunk tiszteletével egyetemben. Akkor már jó helyen van az íj, jó kézben!

Szerző: Gyeszát Zsolt 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.