Hirdetés

Főoldal » Sport » Golomán György mesélt amerikai kosaras életéről

Golomán György mesélt amerikai kosaras életéről

2015. Május 15. 14:20

Nehéz elszakadni a szerető családtól és barátoktól, de van, amikor meg kell lépni ezt az áldozatot, ha élni akarunk a lehetőségünkkel. Golomán György is ezt az utat választotta, amikor Amerikában próbált szerencsét. Interjúmban erről kérdeztem.

Fotó: Golomán György 

Hogyan fertőzött meg ez a sport? Emlékszel milyen meccset láttál először?

 

Körmendi gyerek vagyok, és Körmenden a kosárlabda sport a domináns, tehát minden ember ismeri a csapatot és szereti a Körmendet. Így minden kisgyerek kipróbálja magát a palánk alatt, így tettem én is. Az első meccsemre nem is, de amikor a Körmend megnyerte a magyar bajnokságot, arra emlékszem és akkor vált igazán nagy álommá, hogy én is ott akarok egyszer majd lenni.

 

Mekkora nagy váltás volt Körmend után egy amerikai középsuli?

 

Mindenképpen nagy váltásnak éltem meg, többek között azért, mert egy teljesen új világba csöppentem bele, amikor kiértem Amerikába. Nem ismertem senkit, teljesen új kultúra várt, új emberek. Volt egy középfokú nyelvvizsgám, de az angolomat is kellett fejlesztenem, hogy teljesen be tudjak illeszkedni. Körmend egy kis város, még Magyarországon is, mindössze 10 ezer emberrel, ehhez képest Miami, Florida nagyon eltérő környezet volt.

 

Miért tartottad fontosnak kosaras karriered szempontjából ezt a nagy döntést? 

 

Úgy gondoltam, ahhoz, hogy a karrieremben a következő szintre léphessek, mindenképpen el kellett hagynom az országot és ellentétben az európai vonallal, Amerikában nagy hangsúlyt fektetnek a tanulmányokra a kosárlabdán kívül, ami nagyban hozzájárult a döntésem meghozatalához.

 

Hány egyetem jelentkezett be érted, végül mi alapján döntöttél?

 

Sok egyetem bejelentkezett, voltak komolyabbak és kevésbé erősek, valamint olyanok, akik kosárlabdában jók voltak, de tanulmányilag gyengék. A UCLA a világ egyik legerősebb egyeteme tanulmányilag, kosárlabdában pedig a legnagyobb történelme van az NCAA ben. Nem sokat kellett gondolkodnom, ehhez meg hozzá jön, hogy az egyetem Los Angelesben van, ami a világ egyik legjobb városa.

Fotó: Golomán György 

Miben más az ottani kosárlabda-kultúra a hazaihoz képest?

 

Sokkal gyorsabb és fizikálisabb a játék, kevesebb hangsúlyt fektetnek a félpályás felállt védelem elleni játékra. Kemény védekezés és abból egyből gyorsindítások jellemzőek.

 

Mit tudnál javasolni, azoknak akik hasonló cipőben járnak, mint te, hogy ki szeretnék próbálni a szerencséjüket Amerikában?

 

Volt szerencsém Bill Waltonnal (korábbi UCLA és NBA legenda) találkozni és beszélgetni, ő azt mondta, ahhoz, hogy valaki elérje azt, amit akar, két dolog szükséges. Az, hogy okosak legyünk és meg tudjuk hozni a szükséges döntéseket, valamint a szívünk, hogy meglegyen bennünk az akarat és a szenvedély, hogy elérjük a céljainkat.

 

Az egyetem elvégzése után milyen álmokat dédelgetsz?

 

Mindenképpen szeretnék pofi kosárlabdázóvá válni egy napon, akár az NBA-ben, akár máshol.

Fotó: Golomán György

Hány edzésed van egy héten?

 

Szezon közben heti egy-két nap pihenő szokott lenni a meccseink utáni napokon. Jelenleg offseason van, így minden hétköznap kondizunk és egyénileg dolgozunk, hétvégék szabadok.

 

Van már valamilyen terved a kosárlabda karrier végére?

 

Nem igen gondolkodom azon még, remélhetőleg ez majd csak hosszú idő múlva fog eljönni. Addig meg még sok minden fog történni, így 19 évesen fogalmam sincs, arról, hogy 35 évesen mi fog érdekelni.

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.