Hirdetés

Főoldal » Sport » Mi is az a slamball? Most kiderül!

Mi is az a slamball? Most kiderül!

2015. Június 24. 09:10

A magyar sportcsatornán mindössze rövid időn keresztül sugároztak slamball meccseket, így nem is olyan nagy gond, ha nem hallottak még róla. Ez a sport keveri a kosárlabda, jégkorong, az amerikai foci és az akrobatika ismérveit.

Fotó: www.officialslamball.com 

A 2000-es évek környékén találta ki ezt a játékot Mason Gordon, és egy évvel később létrejött az első slamball pálya is Los Angeles egyik raktárában, kellő anyagi támogatás mellett. Az első játékosok a kosarasok közül kerültek ki, akik szerettek volna megismerkedni az új sporttal.

Kosárlabda pályán játszanak, annyi változtatással, hogy 4-4 darab gumidobbantó található a gyűrű közelében. Az nyer, aki több pontot szerez. A zsákolásért három pontot írnak jóvá, míg a dobásért kettőt. A következőkben is tapasztalhatunk némi eltérést a kosárlabdához, hiszen öt helyett, mindössze négyen vannak a pályán csapatonként. Itt is meg lehet találni a kölönböző posztokat: irányító (handler), pontszerző (gunner), védekező (stopper). 

Forrás: slamball

A játékosok testi épsége elég nagy veszélyben van, ezért fejvédő, könyök-és térdvédő biztosítja azt, illetve a palánk is ki van párnázva. A nézőket a pályát körülövező plexifal védi, úgy mint a jégkorong esetében. A játékidő két nyolcperces félidőre oszlik, köztük tízperces szünetet tartanak. Félidő után a csapatok térfelet cserélnek, és a labda feldobásával folytatódik a játék. 

Az első bajnokságot már 2002-ben megtartották az USA-ban, és utána begyűrűzött 2007-re Európába is, Magyarországra viszont még nem ért el, az Egyesült Királyságban lehet a legközelebb kipróbálni.

Szerző: Dohoczki Máté 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.