Hirdetés

Főoldal » Sport » "Mindig magasra teszem a lécet" – interjú Rátgéber Lászlóval

"Mindig magasra teszem a lécet" – interjú Rátgéber Lászlóval

2015. Április 21. 11:37

Rátgéber László hazánkban talán az egyik legsikeresebb edző az összes csapatsportot figyelembe véve. Eredményeit külföldön is számon tartják. Mindezek mellett Rátgéber László kosárlabda-akadémiája hazánk egyik legnagyobb utánpótlásbázisává nőtte ki magát.

Fotó: Rátgéber László

Számos klubcsapattal és a hazai válogatottal is kiemelkedő sikereket ért el. Van valami titok az eredmények mögött?

 

Az alázat. Egy edző, akárcsak egy játékos, lehet tehetséges, jó adottságú, de szorgalom, motiváltság és alázat nélkül nem érheti el a céljait.

 

Édesapja a jugoszláv válogatottnak volt a szövetségi kapitánya, édesanyja válogatott játékos volt. A családban volt más téma is a sporton kívül?

 

Édesapám volt Jugoszláviában a női szövetségi kapitány 1966-ban, amikor születtem, édesanyám pedig többszörös jugoszláv válogatott, kétszeres bajnok. Én és a testvérem is a pálya szélén nőttünk fel, mind a ketten kosaraztunk is, én edző, ő testnevelő tanár lett. A sportág szeretete egyértelmű volt, de nem volt semmiféle családi nyomás a pályaválasztáskor, ami szó szerint a pálya választása volt.

 

Mi az, ami a legjobban motiválja az edzői munkája során?

 

Az önmegvalósítás. Ez az alapmotivációja mindennek, és ezzel párhuzamosan pedig az értékteremtés.

 

Az élet más szegmenseiben is törekszik a maximalizmusra?

 

Alapvetően maximalista vagyok, és mindig nagyon magasra teszem a lécet. "Sky is the limit" – ahogy mondani szokták.

Fotó: Rátgéber László

A játékosokat hogyan motiválja? Más módszereket alkalmaz mondjuk egy időkérésnél és egy edzés alatt?

 

Más kérdés más embereket motiválni, mint saját magadban megtalálni a motivációt. Egy csapatnál az a legfontosabb, hogy a közös célokat megrajzoljuk, amelyek mentén egy irányba lehet mozdítani a csapat tagjait. Kell egy közös vízió és egy alapfilozófia, amelyet mindenki elfogad és betart, az edző feladata pedig ennek a betartatása. Ahhoz pedig, hogy a csapat elfogadjon vezetőként, kell kiállás, tudás, elhivatottság és vezéri képességek. Az edzésmunka egy egész éves folyamat, ennek során kell megismerni a játékosokat, elnyerni a bizalmukat, hogy egy kiélezett meccsszituációban a megfelelő impulzusokat tudd nekik adni.

 

Mekkora szerepet tulajdonít egy edzőnek a sikerek illetve a vereségek esetén? Egyszerű megoldásnak tűnik általában a trénert elküldeni, ahelyett hogy a játékosállomány magján változtassanak?

 

Az általános vélekedés még mindig az, hogy a siker a játékosok sikere, a kudarc pedig mindig az edzőé. Ezért sem egyszerű az edzői pálya.

 

2011-ben indult a Rátgéber Akadémia. Milyen korosztályú fiatalok jelentkezhetnek?

 

Nagyon széles a spektrum: jelenleg már óvodás előkészítőket is tartunk a „Kosárpalánta“ program keretében, a legidősebb pedig a junior korosztály, a 17-18 évesek, akikkel foglalkozunk fiú és lány vonalon egyaránt. Ez pedig reményeink szerint tovább bővül jövőre, mert szeretnénk csapatot indítani az NB I. B-ben is a fiúknál, így az akadémiai képzés ott 20-21 éves korig tolódna ki. Jelenleg a kollégiumi férőhelyek limitálják azt, hogy más városokból hányan érkezhetnek hozzánk, de amint felépül az edzőcsarnok mellett a 60 fős kollégiumunk, a vidékről vagy határon túlról is több játékost tudunk majd fogadni.

Fotó: Rátgéber Akadémia

Mi az akadémia filozófiája?

 

Célunk egy nemzetközi szinten ismert és elismert kosárlabda-akadémia működtetése, amely alkalmas a minőségi utánpótlás-nevelésre, kiváló sportolók képzésére, másrészt kielégíti a sportolni vágyó tömegek igényét és beépül Pécs város sportkultúrájába, kihasználja a város gazdasági, társadalmi, tudományos adottságait is. A jelenleg nálunk kosárlabdázó több mint 800 fiatal mindegyike nem lesz, nem is lehet élvonalbeli kosárlabdázó, de a sporton keresztül megvalósuló nevelési-oktatási munkával szeretnénk elérni, hogy a társadalomban boldogulni tudó, értékes emberek kerüljenek ki a Rátgéber Akadémiáról.

 

Mit gondol, akad ma Magyarországon, akinek esélye lehet NBA, vagy WNBA-s szereplésre?

 

Azt gondolom, vannak kiemelkedő tehetségeink akár Pécsett is, akik jó úton haladnak egy komoly karrier felé, a mi feladatunk pedig az, hogy ezen az úton tartsuk őket, és segítsük a fejlődésüket.

 

Milyen életszemléletet próbál átadni a tanítványainak/játékosainak?

 

Ahogy már mondtam, az alázat a legfontosabb, emellett pedig fontos az is, hogy merjünk nagyot álmodni, legyenek céljaink, amelyek motivációt jelentenek az élet bármely területén az önmegvalósításra.

 

Nagyobb felelősséggel jár fiatalokkal foglalkozni?

 

Nyilván, hiszen a gyerekek fejlődnek, érnek, tanulnak, ezen folyamatok során pedig sebeket is lehet hagyni rajtuk. Éppen ezért folyamatosan kontrollálni kell a munkát, ezért van több szem, ezért foglalkozik nálunk egy egész stáb a fiatalokkal, és ezért próbálunk az oktatási-nevelési munkában partneri viszonyt kialakítani a szülőkkel.

 

Szerző: Dohoczki Máté 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.