Hirdetés

Főoldal » Sport » "Szabadstílusban, világbajnokként" - Szász Kittivel beszélgettünk

"Szabadstílusban, világbajnokként" - Szász Kittivel beszélgettünk

2015. Január 11. 16:46

Szász Kittit, többszörös freestyle foci világbajnokot kérdeztük arról, hogy miképpen indul el valaki az alapoktól, és jut el a siker csúcsára. Mindezt egy meglehetősen összetett sportban! Hiszen külső szemlélőként, nézőként, egészen más dolgokat látunk, mint, aki a színpadon pörgeti a labdát. Egy gyakorlat álljon bonyolult elemekből, legyen dinamikus, passzoljon a választott zenéhez, majd mindez legyen összegyúrva egyetlen produkcióba, egyetlen show-ba! Ezek lennének az elvárások! Nem könnyű feladat... A siker receptje mögött, hosszú évek mindennapos munkája áll, amit motiváció nélkül lehetetlen lenne végigvinni.

Fotó: redbullcontentpool.com (Szász Kitti)

Egyik interjúdban nyilatkoztad, hogy egy videó hatására kezdted el a sportot. Mi volt olyan inspiráló számodra a látottakban? Érezted, hogy ez hosszabb távon neked is jól menne, vagy csak egyszerűen hobbit kerestél magadnak?

 

Igazából nem kerestem hobbit, és nem is éreztem akkor úgy, hogy én ezzel komolyabban akarok foglalkozni, egyszerűen csak ki akartam próbálni, hogy vajon nekem ezek a trükkök mennének-e.

 

Minden elem rengeteg gyakorlást igényel. Volt rá példa, hogy elkedvtelenedtél egy-egy nehéz gyakorlat betanulásakor, vagy mindig volt valami a szemed előtt, ami meghozta a lendületet?

 

Van úgy, hogy elkezdek egy trükköt megtanulni, és sokáig a közelébe sem érek. Olyankor abbahagyom annak gyakorlását, áttérek másra, majd egy bizonyos idő után, mikor újra érzem a lendületet az aktuális trükkhöz, akkor visszatérek rá. Sokszor előfordul, hogy maga a trükk, a versenyek, vagy a fellépések lebegnek a szemem előtt egy-egy ilyen új mozdulat betanulásakor.

 

Mikor született meg benned a felismerés, hogy tényleg jó vagy abban, amit csinálsz? Mi késztetett arra, hogy megmutasd magad a közönségnek is?

 

Sodródtam az árral, velem együtt fejlődött a freestyle. A kezdetleges kisvideóim és a közösségben mutatott aktivitásom hatására tartok talán itt, ahol most vagyok. Némi szerencse is párosult az előző kettőhöz persze. Tehát azt mondanám, hogy tudatos felismerés-, és késztetés sosem volt bennem.

 

Hogyan készülsz a versenyekre? Videón nézed újra a figurákat, vagy áll melletted valaki, aki segít a véleményével?

 

Tulajdonképpen is-is. Rengeteg videót nézek, mert azokból többnyire sokat lehet tanulni. Nagyjából mindig fel tudom mérni az ellenfeleim szintjét, s ennek megfelelően szoktam készülni ellenük a trükkökkel, a saját stílusomat nem elhanyagolva. A mozdulatok precíz begyakorlásán kívül fontos a fejmunka, mert nagyon rövid idő alatt (háromszor fél perc) kell bemutatni, mit is tudunk, illetve mindeközben az ellenfél performansza is megzavarhat minket. Előbbin kevésbé, utóbbin sokat kell még dolgoznom.

Fotó: redbullcontentpool.com (Szász Kitti)

 

Nagyobb versenyek előtt, mi jelenti számodra a kikapcsolódást, feltöltődést a megerőltető edzések mellett?

 

Az utazás, mellette zenehallgatás, a megfelelő légkör. Fontos számomra, hogy a verseny előtt egyedül tudjak lenni, s át tudjam gondolni, mit, mikor, s hogyan fogok csinálni. Enélkül nem tudok nyerni.

 

Világbajnoki címek már a zsebedben… Vannak-e olyan terveid, elérendő céljaid még a sportot illetően, amit szívesen elmesélnél?

 

Nem lennék szomorú egy idei 5. vb címtől sem, de a fókuszt most a saját fejlődésemre szeretném helyezni. Nem az ellenfeleim trükkjei ellen szeretnék készülni, hanem a “saját utamon” szeretnék számomra új trükköket megtanulni. Mindemellett a fellépésem színvonalát is szeretném emelni.

 

Mit üzennél azoknak, akik maguk is megpróbálkoznának a freestyle focival? Mik lehetnek az első lépések?

 

Rengeteg tanító videó van az interneten, amelyben mindenre kiterjedően elmagyarázzák a trükk lényegét, illetve azt is, hogyan kell ennek nekiállni. Ha már az alaptrükkök megvannak, onnantól talán elindulhatunk az egyedi kombinációk felé, amelyeket az addig tanult trükkökből a saját kedvünk szerint tehetünk össze. 

 

Szász Kitti közösségi oldala itt

 

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.