Hirdetés

Főoldal » Sport » „Szeretem leküzdeni a félelmeimet” – Gyarmati Pankával beszélgettünk

„Szeretem leküzdeni a félelmeimet” – Gyarmati Pankával beszélgettünk

2015. Augusztus 04. 15:04

Gyarmati Panka életének fontos része az adrenalin, de a snowboard világában ez egy amúgy is elengedhetetlen kitétel. A legeredményesebb magyar hódeszkásként a világ élvonalához is tartozik, sok helyen járt, sokat tapasztalt, és továbbra is tervekben gazdag. Már fiatalon elindult a pályafutása, és hosszú évek munkája kellett ahhoz, hogy profivá válhasson. A siker megélése az érintett ember kiváltsága, külső szemmel az az igazán érdekes, hogy mi motivál valakit, aki másokat is inspirál.

Fotó: Gyarmati Panka

Többször említetted médiumokban, hogy a családod sportos háttere megalapozó volt már fiatal korodban is. Mégis mikor vált egyértelművé számodra, vagy milyen folyamat során, hogy a snowboard lesz az, amit fejleszteni szeretnél, és egy idő után profivá edzeni magad?

 

Bár sokat sportoltam, versenyszerűen igazából egyik sportot sem űztem. Szerettem őket, de mégsem volt az a szerelem, mint a snowboardnál. Valószínűleg az adrenalin volt az egyik fő ok. Utána az osztrák iskolában nőttem ki magam profi sportolóvá.

 

Nyilván az edzések lehetnek megerőltetőbbek, néha bárkinek lehet egy rossz napja. Téged mi inspirál a mindennapokban?

 

Igen, van amikor nekem sincs kedvem, erőm, vagy csak nem megy úgy, ahogy szeretném. Az edzőm mindig tudja, mit mondjon ilyen esetekben, ő motivál a hétköznapokban.

 

Aktívan tartod a kapcsolatot a rajongóiddal is. Milyen visszaigazolást jelent számodra az egyre több követőd?

 

Kicsit hihetetlen, de sosem gondoltam volna, hogy valaha is olyat fogok csinálni, ami az embereket érdekelheti, esetleg motiválhatja. Néha kapok egy-egy levelet is, ami hihetetlen örömmel tölt el. Már ha csak egy embernek is jó példát tudok mutatni, akkor úgy érzem, ezt megérte elkezdeni.

 

Mit gondolsz, milyen szintig tanulható a snowboard? Mint mindenhez, ide is nagyon fontosak a készségek, adottságok, de ugyanakkor meg lehetne azt fogalmazni, hogy mi az a pont, ami pluszban kell ahhoz, hogy profivá válhass? Például ilyen lehet az, hogy benned esetleg nagyobb az adrenalin-éhség, mint másokban?

 

Az adrenalin-éhség egy fontos szempont, hiszen én szeretek félni, vagyis inkább leküzdeni a félelmeim. Fontos, hogy milyen az ember mentálisan, szerintem ha az ember fejben össze van szedve, emellett jól tud koncentrálni, az már fél siker.

 

Hogyan kell elképzelni egy edzésnapod?

 

Amikor havon edzek, akkor a hegyen vagyok 3-4 órát, délután pedig egy levezető félóra-órás bringázás után még csinálok törzsizom erősítő gyakorlatokat. Szezonon kívül nagy hangsúlyt fektetek az erőnlétre, és főleg a mélyizmok fejlesztésére. Csinálok funkcionális edzéseket, most pedig a crossfittel is erősítem magam.

Fotó: Gyarmati Panka 

A közösségi oldaladon sem rejted véka alá a sérüléseidet. Miből nyersz újra motivációt egy-egy baleset után? Vagy teljesen úgy tekinted, hogy ez együtt jár azzal, amit csinálsz és nincs benned „félsz”?

 

Egyrészt együtt jár a sporttal, ezért is extrémsport, másrészt azt vallom, hogy bármennyiszer is kerül az ember a padlóra és kap az élettől pofonokat, újra és újra fel kell állni, hiszen ezek azok a dolgok, amik a legjobban erősítenek.

 

Sok helyen jártál már. Van kedvenc „visszatérős” országod, ahol esetleg a pihenőidődet töltöd szívesebben?

 

Bár sok helyen jártam, majdnem mindenhova a snowboard révén jutottam el, vagyis vagy edzés, vagy verseny alkalmával. Ezért a pihenőidőmet otthon szeretem eltölteni.

 

Pihenőnapjaidon van valamilyen kedvelt tevékenységed? Hobbifronton?

 

A szabadidőmet megpróbálom a számomra fontos emberekkel eltölteni, de persze híve vagyok az aktív pihenésnek, sokat járok nyáron a Tisza-tóra, ahol egyszerre tudok kikapcsolni és sportolni.

 

Ki tudnál emelni valamit az életedből – nem feltétlenül eredményt –, amire nagyon büszke vagy?

 

Talán, hogy 16 évesen minden nehézség ellenére teljesen egyedül nekiindultam a nagyvilágnak, hogy megvalósítsam az álmaimat.

 

Mit takarnak még az álmaid a sportot illetően? Mik a jövőbeli céljaid?

 

Talán a sok sérülés miatt, de a gyógytorna az, amivel majd foglalkozni szeretnék. Úgy gondolom, mivel sok mindent átéltem, sokat segíthetnék az embereknek.

Szerző: Gyeszát Zsolt

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.