Hirdetés

Főoldal » Sport » „Töretlen az akaraterőm” - Szabó Melindával a motivációról

„Töretlen az akaraterőm” - Szabó Melindával a motivációról

2015. Február 04. 16:42

Többször felállni egy sportág tetejére, megnyerni a legrangosabb versenyeket, és menni, akarni tovább… Így is le lehet írni a „motiváló személy” fogalmát. A valóságot prezentálom, ha azt mondom, hogy interjúalanyom maximálisan ilyen! Többszörös fitness világbajnok, s Arnold Classic győztes, civil életében edző, egy igazán pozitív személyiség. Hosszasan lehetne sorolni Melinda eredményeit, hamar megtelne az oldal. Fontosnak tartom azokat a dolgokat előtérbe helyezni, amelyek elvisznek egy embert addig, hogy joggal mondják róla: sikeres, sokszor bizonyított. Szabó Melindával beszélgettünk a motivációról, tenni akarásról, mindennapokról.

Fotó: Szabó Melinda

- A versenysport szellemileg és fizikailag is kimerítő. Mi jelenti számodra a feltöltődést? Hogyan tudsz megújulni egy-egy nehéz napod után?

 

Számomra az a feltöltődés, ha pozitív emberekkel vagyok körülvéve. Ilyen a családom, barátaim, és a párom! Egy-egy nehéz nap után, egy jó szauna nagyon kellemesen tud hatni a testemre, és az idegrendszeremre egyaránt. Igazán ki tudok kapcsolni a nagy hőségben. Olykor egy jó relax masszázst is igénybe szoktam venni a hét zárásaként, hogy ezzel a testem is megkapja a kellő törődést a sok mozgás után. Mikor nincs versenydiétám, szeretek beülni sütizni a barátaimmal, vagy moziba egy jó kis vígjátékra. (mosolyog)

 

- Ha az ember sikeres valamiben, akkor ahhoz nyilván erősen kötődik. Mindig tudtad, hogy neked a fitness lesz a helyes irány? Töretlen volt az akarat, ami eddig hajtott?

 

A sportvilágban nőttem fel, 4 évesen kezdődött minden. A fitness sportággal 10 évesen ismerkedtem meg. Már versenyzésem kezdetén jöttek a sikerek egymás után, így nagy volt a motiváció! Töretlen volt mindig is a kitartásom és az akaraterőm! Természetesen voltak / vannak mélypontok, főleg egy-egy súlyosabb sérülés után volt kemény újra felállni, és küzdeni tovább. Véleményem szerint ezért vagyunk mi élsportolók, hogy töretlenül menjünk előre a kitűzött céljaink után!

Fotó: Szabó Melinda

- A céltudatosság mindenki szótárában mást jelent. Miből táplálod a saját lendületed? Fontos számodra, hogy mások példáiból is motiválódj, vagy mindig a saját sikerek adják az új erőt?

 

Eddig a saját sikereim adták az erőt, hogy mennyi mindent értem el már 24 évesen. Mostanra néha jól jön egy-egy motivációs videó, melyből én is új energiákat szívok magamba a további sikerek eléréséhez, vagy akár a hétköznapokhoz. Imádom az idézeteket is, ezekből tudok még sokat meríteni, kedvenceim Oravecz Nóritól vannak.

 

- Mit jelent számodra ma a fitness? Elérendő célokról beszélnél még, vagy inkább hivatássá vált a sport az életedben?

 

Örülök ennek a kérdésnek! A fitness, mint tudjuk nem csak egy szimpla sportág, hanem egy egészségtudatos életmód. Kezdetben – mint az természetes - célorientált voltam, mára már ez a munkámmá, hivatásommá vált. Járom a világot a versenyek során, amit rendkívül élvezek. Magáért az élményért megyek, de amikor odaérek, elkap a versenyszellem, és odateszem magam, hiszen hosszú hónapok vezetnek egy-egy megmérettetéshez.

 

- Személyi edzőként is dolgozol. Mekkora munka átadni másoknak a motivációt, eredményre bírni valakit?

 

Őszinte leszek! Kemény munka és energia. Attól függ, kinek-mi a célja a mozgással. Versenyfelkészülés, vagy csak szimpla kis mozgás, heti 1-2 alkalommal vagy akár egy teljes életmódváltás...? Embertípusa válogatja, kit-mivel, és hogyan lehet motiválni. Egy biztos! Személyi edzőként valahol egy elveszett kis pszichológusok is vagyunk, hisz mindenkinek van lelke, és úgy gondolom, hogyha az nincs rendben, semmi sem fog úgy menni, ahogy azt szeretnénk. „Ép testben, ép lélek.” (mosolyog)

 Fotó: Szabó Melinda /Arnold Classic/

- Többször beszéltél arról interjúk során, hogy külföldre mennél a profi karrier érdekében. Szerepel a szándék még a terveid között? Milyen célokat tűztél ki magad elé a jövőt illetően, amiről szívesen mesélnél?

 

Így van! Pár éve, pontosabban mikor profivá váltam, 2013-ban lett komolyabban szó róla, hogy elhagyom Magyarországot, és az Egyesült Államokban folytatnám tovább a fitness pályafutásom építését. Sokat rágódtam ezen, ha bátor lennék és vakmerő, már rég ott lennék… De nem így történt. Jelenleg a 2015-ös amerikai Arnold Classic versenyre készülök, amely Columbusban lesz megrendezve. Ez a világ legnagyobb testépítő versenye, ahol ott lesz maga Arnold Schwarzenegger is! Immáron negyedik alkalommal fogok részt venni ezen a nívós eseményen, melyet már kétszer megnyertem amatőrként, és tavaly a profik között a hetedik helyezést sikerült elérnem. Idén ott szeretnék lenni az első hat között, ismét kezet fogni az élő legendával, és egy újabb közös képpel gazdagodni „Arni bácsival”! (mosolyog) Versenyzés terén a végcélom az, hogy kvalifikáljam magam az Olympia-ra Las Vegasba, majd utána visszavonulni, és az utánpótlással foglalkozni!

 

- Mit tanácsolnál azoknak, akik úgy érzik, hogy megakadt bennük a lendület az edzést illetően?

 

Azt tanácsolnám, hogy soha ne veszítsék el a hitüket és a céljukat, amiért csinálják, és küzdenek nap mint nap! Nem szeretném, hogy elcsépelt legyen, de az ember bármire képes! Csak legyen meg a kellő elszántság, hit, és akarat. Sok sikert és kitartást kívánok az embereknek az élethez, hogy boldogok legyenek a saját testükben, fogadják el önmagukat, s higgyenek magunkban, mert ez a legfontosabb! A kedvenc mottómmal zárnám soraimat: „ A nagy művek nem erőből, hanem kitartásból születnek”. Nagyon szépen köszönöm az interjút!

 

Szerző: Gyeszát Zsolt

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.