Hirdetés

Főoldal » Stílus, hobbi » A szakáll trendek tündöklése régen és napjainkban

A szakáll trendek tündöklése régen és napjainkban

2015. Május 14. 15:06

Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy mikorra tehetőek az első szakáll hóbortok, akkor egészen az ókori Egyiptomig kell visszalapoznunk a történelemkönyvekben. Akkoriban nemcsak a hosszú arcszőrzet számított népszerűnek, hanem festették és göndörítették is. Mi a helyzet ma? 

Fotó: Flickr / Creative Commons / Barney Bishop 

Ahogy lenni szokott minden nagy dilivel, úgy ennek is leáldozott. Később a csupasz arc lett a közkedvelt. Az évek folyamán sokszor engedélyhez kötötték a szakáll viselését, hazánkban az 1500-as években csak a nős férfiak viselhettek arcszőrzetet.

A 20. században először a 40-es években vált divatossá a bajusz, hazai példaként Jávor Pált nevezi meg Simonovics Ildikó az Utcai divat egykor és ma című könyvében. Egy évtized elteltével a férfiideál ismét a szakáll és bajusz nélküli férfi lett. A szakáll sokáig politikai hovatartozás szimbóluma is volt, viseltek Kossuth-szakállat, illetve Garibaldi híres kecskeszakállát.

Minden kor rendelkezik a saját igényeihez szabott férfiképpel. Ma ez a borosta az elegáns öltözködéssel kiegészítve. Nézzünk meg bármilyen újságot, amiben cipőt, öltönyt, órát, inget próbálnak meg ránk sózni. Biztosan állítom, hogy tíz férfiből legalább hetet borostásan fényképeztek le. A férfi a szakáll viselésével ki szeretne tűnni a tömegből, hogy más legyen, mint a többi, és könnyedén emlékezzenek rá.

A férfiaknak gyakran vetik a szemükre, hogy nem törődnek az egészségükkel, nem járnak orvoshoz. Októberben a nők tűzik ki a rózsaszín szalagot, hogy felhívják a mellrák veszélyeire a figyelmet. A férfiak viszont novemberben nem borotválkoznak, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarák kockázataira. Ez a Movember mozgalom.

Szerző: Dohoczki Máté 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.