Hirdetés

Főoldal » Stílus, hobbi » Aki keres, az talál - a Geocaching rejtelmeiről

Aki keres, az talál - a Geocaching rejtelmeiről

2015. Február 15. 14:20

Gondolom gyerekkorában mindeki szeretett volna Indiana Jones-hoz hasonlóan kincset keresni. Akiben még most is él ez a szenvedély, annak csak ajánlani tudom ezt a hobbit. Mindössze egy GPS-re van hozzá szükség, hogy a nehezebb helyekre eldugott ládákat is megtaláljuk.

Fotó: Geocaching

Hogyan tudná pár mondatban összefoglalni a geocaching lényegét?

 

A népszerű megfogalmazás szerint: GPS készülékkel, GPS koordináták alapján kell valahol megtalálni egy elrejtett dobozkát. A bővebb értelmezés szerint a doboz megtalálása csak az eszköz, mert a cél az, hogy az elrejtett doboz valami szép látnivalót, különleges természeti helyszínt vagy épületet mutasson be. 

 

Kiknek ajánlaná ezt a kikapcsolódást?

 

A geocaching.hu felhasználói között az általános iskolástól a nyugdíjasig mindenkit meg lehet találni. A leggyakoribb okok, amik miatt regisztrál valaki: sokat túrázik, szereti a természetet; sportol (terepkerékpározás, terepfutás, teljesítménytúrázás); szereti a modern kütyüket, GPS, okostelefon.

 

Honnan ered ez a játék? Magyarországon mennyire elterjedt?

 

2000. május 2-án tette lehetővé az USA kormánya a GPS műholdak jeleinek polgári vételét is, pár hónapon belül kialakult a geocaching játék. Bő 1 évvel később Magyaroszágon is elrejtették az első geoládát. A magyar geocacahing.hu oldalnak az évek folyamán több mint 80000 regisztrált felhasználója volt, közülük több mint 20000-en be is jelentették a találataikat a honlapon. Kb. 13 éves fennállásunk alatt több mint 1,3 millió megtalálást regisztráltak az oldalunkon.

 

Minden elrejtett doboz ugyanolyan? Esetleg akad többféle változata?

 

A doboz bármilyen lehet, kicsi / nagy, fém / műanyag, szögletes / kerek, stb. Két fontos szempont, hogy az időjárás viszontagságainak ellenálljon ill. olyan rejtése / rejtőszíne legyen, hogy avatatlan szem ne tudja könnyen megtalálni.  

Fotó: Geocaching

 Mi szükséges egy láda megtalálásához?

 

A települések környékén GPS-es okostolefonnal is lehet keresni (mi a g:hu alkalamzást ajánljuk ehhez), míg hosszabb túrákhoz egy komolyabb terepi (pl. Garmin) GPS készüléket javaslunk.  

 

Hazánknak van olyan része, ahol nincsenek elrejtve ládák? Melyek a legsűrűbb részei az országnak?

 

Geoládák szinte mindenütt vannak, bár általában hegyekben és természetvédelmi területek környékén kicsit sűrűbben. Sőt a geocaching.hu-n található rejtések kb. 15% az országhatáron túl, jellemzően a Kárpát-medence magyarok lakta területein van elrejtve.

 

Mit tudna tanácsolni egy teljesen kezdőnek, aki most ismerkedik meg vele?

 

Olvasgassa a geocaching.hu-n az egyes ládákhoz írt logokat, nagyon sok hasznos tanácsot lehet így gyűjteni az első saját keresésekhez.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.