Hirdetés

Főoldal » Stílus, hobbi » Gazdálkodj okosan! - a játék változása a történelem során

Gazdálkodj okosan! - a játék változása a történelem során

2015. Április 08. 14:24

Gondolom mindenki forgatta már a kezében a Gazdálkodj okosan! társasjátékot, ha nem az új változatát, akkor biztosan a szüleinktől megörökölt darabot. Kellemes órákon át el lehetett vele szórakozni, és ez ma sincs másképp.

Fotó: http://www.gazdalkodjokosan.hu/

Hazánkban az 1940-es években már forgalmazták a Monopoly táblajáték, helyi változatát, a Capitalyt. Ezt rendszerellenes volta miatt betiltották 1952-ben, és a Teljesítsd a tervet! Került a boltok polcaira. Itt az életszínvonal növelése volt a cél, komolyabban nem kellett gazdálkodni.

A Gazdálkodj okosan! 1966-ban készült el, ami nagyban eltért a Monopoly koncepciójától, míg ott a másik játékost akadályozva kellett megnyernünk a játékot, a Gazdálkodj okosan társasjátékban egymás mellett haladva lehetett pénzt gyűjteni, nem lehetett a másiknak kárt okozni. A szerencsén múlik, hogy éppen ki fog nyerni, nem igényel komolyabb stratégiát a játszása.

A játékban az egyéni kreativitás nem kap nagy hangsúlyt. A játékosok nem hozhatnak valódi, a játék világában következményekkel járó gazdasági döntéseket. Kiadásokra kényszerülnek aszerint, hogy hová lépnek. Abban van némi stratégia, hogy mikor veszik meg a használati tárgyakat, illetve a lakást. A pénz megszerzése sem jár nagy erőfeszítéssel, hiszen minden kör után kapunk bizonyos összeget a banktól, illetve a betétek után is, ha egy bizonyos mezőre lépünk. A játék a kikapcsolódás mellett a nevelő szerepet is betölti. Különböző rossz tettekért pénzt kell befizetnünk, vagy kimaradunk a dobásból. Ilyen volt például: Zárd el a csapot! Ne dohányozz! A tiltás mellett, az egészséges életmódra, a művelődésre ösztönöz.

Fotó: http://www.gazdalkodjokosan.hu/

A győzelem feltétele az egész lakás berendezése, a tartozások rendezése, megadott összegű takarékbetét vásárlása, életbiztosítás kötése és könyvutalvány vásárlása. Az 1966-os kiadás panellakásából kiindulva a 80-as évekre már családi házat, illetve nyaralót kellett berendezni.

A játékot jelenleg is gyártják és forgalmazzák, a későbbi kiadásokban csak külsőjében változott, a tartalma apróbb modernitásokon ment át.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.