Hirdetés

Főoldal » Stílus, hobbi » Május 8-a a magyar kézműves fagylalt napja - egy kis fagylalttörténelem

Május 8-a a magyar kézműves fagylalt napja - egy kis fagylalttörténelem

2015. Május 04. 09:43

Reméljük, hogy addigra már kellemesebb időnek örvendhetünk majd, hogy mindenki élvezhesse a hideg édességet, és ráadásul féláron. A kezdeményezés célja, hogy népszerűsítsék a magyar kézműves fagylaltokat. Akik eddig csak a csokoládé, vanília és puncs háromszögben ragadtak, azok is találnak maguknak fogukravaló nyalánkságot.

Fotó: Flickr / Creative Commons / St0rmz / Illusztráció

Ha lehetne tippleni, hogy honnan ered a fagylalt eredete gondolom sokan mondanának Kínát tippként. Ők bizony sikeresen éreztek rá a helyes válaszra. Közel ötezer évvel ezelőtt Kínában már készítettek egy olyan édességet, ami jég, tej, gyümölcsök levéből és néhány fűszerből állt. Az indiai és arab térségeken keresztül jutott el Európába a hűsítő finomság. Viszont a mai értelemben vett fagylaltot az itáliai származású Floresi Procope Couteaux fejlesztette ki.

Ezen az oldalon lehet informálódni, hogy milyen fagyizók/cukrászdák csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A fagylaltról, amit biztosan nem tudtak:

- 1904-ben Charles E. Miches találta fel a tölcsért Amerikában, ezzel is hozzájárulva, hogy még nagyobb ismertségre tegyen szert a világban.

- 1924-ben Harry Burt szabadalmaztatta a pálcikás jégkrém ötletét.

- Magyarországra osztrák közvetítéssel érkezett meg a fagylalt a 18. században.

- Az igazán finom fagylalt egyik ismérve a keverése, hiszen a légbuborékoknak köszönhetően lesz igazán krémes és lágy állagú.

- A fagylaltnak többféle fajtája is ismert az egész világon: parfé, sörbet, sült fagylalt, jeges joghurt és jégkása.

Forrás: Complex magazin

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2018 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.