Hirdetés

Főoldal » Stílus, hobbi » Minden infó az új Galyatetői kilátóról

Minden infó az új Galyatetői kilátóról

2015. November 07. 18:25

Idén végre megvalósult egy régi álom, felújították/kialakították a Galyatetői kilátót. Az ország egyik legnépszerűbb úticélját 500 millió forintból fejlesztették hírnevéhez méltó, környezetbarát és korszerű turistacentrummá– tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az MT Zrt.

Fotó: Flickr / CC / dora_c / Illusztráció

A régi, Péter-hegyesén álló kilátó 17 méter magas tetejére egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, ahol aztán egy vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A mintegy 80 millió forintból megvalósult felújítás során – melynek terveit szintén Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhetjük – a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került, az egyik a felfelé, a másik a lefelé haladó forgalomnak.

A beléptetőkaput elhagyva, 200 forint bedobása után – amit a karbantartásra fordítanak majd – 162 lépcsőfokot kell leküzdenie a látogatóknak. A közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában lehet gyönyörködni.

A torony azonban nem csak emiatt különleges; a belsejében három hangulatos, színes ablakokkal és kör alakú ajtókkal ellátott szoba várja a 990 méteren bivakolni vágyókat. A szállás itt mindössze látszóbeton falakból, színes, kerek üvegablakokból, farács heverőkből, egy lámpából és két konnektorból áll. A WC és a zuhanyzó 200 méterre van vízszintesen és 20-30 méterrel lejjebb, attól függően melyik emeleten vagyunk. Mindezekből látható, hogy ez itt a kalandról az élményről szól, nem a kényelemről. A szálláshely díja 2000 Ft/fő/éj.

A régióban 2010 óra összesen 2,1 milliárd forint összeget költöttek fejlesztésre és felújításra. A Mátrában és a Bükkben 1600 kilométernyi turistautat digitalizáltak, újrafestették a jelzéseket, valamint kijelöltek 200 km kerékpárutat.

A kilátó annyira jól sikerült, hogy két építészeti díjat is nyert. A kortárs magyar építészet legkiválóbb alkotásait utasította maga mögé. 2015-ben Épület kategóriában, valamint Épület különdíj kategóriában is győztes lett.

A turistacentrum

Az új turistacentrum épületének földszintjén családias közösségi tér található, és étterem üzemel, valamint itt helyezkedik el az akadálymentesített szoba is. Az első emeleten 5 darab 2-4 ágyas, fürdőszobával ellátott szobában térhetnek nyugovóra a vendégek, a második szintet pedig a bakancsos szállás uralja. Az egylégterű helyiségben összesen 32-en férnek el a négyesével elszeparált emeletes ágyakon.

Az épület mellett sátrazni is lehet, az erre alkalmas területen körülbelül 10-15 sátor fér el kényelmesen. Az udvaron találunk zárható szekrényeket, illetve vizesblokkot, a zarándokokat pedig az elmélyülésre alkalmas csendes helyiség várja. Szintén itt helyezkedik el a tesztközpont, ahol a legújabb bakancsok, kerékpárok, túrafelszerelések kipróbálására van lehetőség. A biciklivel érkezőknek tárolóhelyiség, bringamosó és szerviz áll a rendelkezésére.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.