Hirdetés

Főoldal » Stílus, hobbi » "Nem tartom magam fotósnak, én csak fotózom" - mondja Retkes Tamás

"Nem tartom magam fotósnak, én csak fotózom" - mondja Retkes Tamás

2015. Március 19. 18:58

Eddigi pályafutása alatt már sok szép képet készített. 2006 óta foglalkozik komolyabban ezzel a mesterséggel. Valamint aktívan részt vesz a Szekszárdi fotóklub életében is. A National Geographic többször is méltatta képeit.

Fotó: Retkes Tamás

Mikor ismerkedtél meg a fotózással?

 

Gyerekkoromban édesapám és keresztapám is „hobbifotós” volt, engem már akkor nagyon érdekelt, hogy is működik az akkoriban használt analóg fényképezőgép. Általános iskolás 8.-os ballagásomra kaptam egy Smena 8M típusú fényképezőgépet, ezzel kezdtem a saját fotókat készíteni. Majd később az első munkahelyemen, az első (egy havi ) fizetésből vettem egy Kyocera Finecam L3V típusú digitális bridge gépet. Az ezzel készült fotókat már elkezdtem beküldeni pályázatokra, ahol elértem, hogy egy kiadott könyvben megjelent egy-egy fotóm. Aztán 2006-ban, amikor elkezdődtek az M6-os autópálya ásatások, jelentkeztem és felvettek a Wosinsky Mór Megyei Múzeumhoz fotósnak. Itt kezdtem el és tanultam meg komoly gépekkel, stúdió felszereléssel dolgozni.

 

Mi fogott meg benne az első pillanatban?

 

Számomra az a szép a fotózásban, hogy az életem folyamán pillanatokat ragadok ki és örökítek meg. Ezek lehetnek szép és jó dolgok, vagy akár szomorú események is, de mindenképpen megmaradnak emléknek, s később segítenek emlékezni.

Fotó: Retkes Tamás

Milyen fényképezőgéped van?

 

Az első tükörreflexes gépem egy PENTAX K20D volt gyári PENTAX objektívekkel, amit idővel lecseréltem egy PENTAX K-5-re, majd egy PENTAX K-3-ra, amit ma is használok különböző látószögű PENTAX objektívekkel, és egyéb kiegészítőkkel.

 

Milyen témákat szoktál általában választani?

 

Hozzám legközelebb a természetfotók állnak, legtöbbször Szekszárd közelében lévő szép tájakra (Szálka, Gemenc, Sötétvölgy, Lengyel-Annafürdő, Óbánya), a természetbe járok ki tájképeket és makrófotókat készíteni, de szeretem Szekszárdot is fotózni. Nagyon szeretem az éjszakai asztrofotózást is és úgynevezett. 360 fokos gömbpanorámákat is rendszeresen készítek, valamint tavaly belekóstoltam a légifotózásba is, amit szintén nagyon élvezek. Munkahelyemen, a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban régi leleteket, tárgyakat, illetve előadásokat fotózom, ami szintén izgalmas dolog. Mellékállásban reklám és tárgyfotókat készítek egy jó barátommal, néha portrékat és esküvőket is elvállalok. Igazából engem minden érdekel, ami a fotózással kapcsolatos! (nevet) Nálam a fotózás több mint hobbi, de nincs fotós végzetségem, öndidakta módon tanultam, tanulom, és nem is tartom magam fotósnak, én csak fotózom!


Fotó: Retkes Tamás

Neked is megvoltak a szokásos kilátó, templom, utcák vagy terek fotózásai? Miben tudsz többet nyújtani a többi környékbeli fotósnál?

 

Mivel szekszárdi lakos vagyok és, ahogy már említettem szeretem is a várost fotózni, így természetesen Szekszárd jellegzetes épületeit, tereit többször fotóztam már, és fogom is még, amíg élek! Szeretem ezt a kisvárost, ráadásul a Szekszárdi fotóklub ügyeit is próbálom egyengetni, intézni. Semmivel sem tudok többet nyújtani a többi környékbeli fotósnál szerintem, és nem is akarok! Engem nem a hírnév, a pénz és a másoknak megfelelés motivál. Elsősorban magamnak készítem a képeket, azt fotózom, ami nekem tetszik, vagy szerintem érdekes. De természetesen azért a szép dolgokat szívesen mutatom meg másoknak, úgy ahogy én látom, utólagos manipulálás nélkül, hogy felhívjam a figyelmet a természet szépségére és védelmére is, vagy akár az élet egyéb csodáira, esetleg furcsaságaira, ellentmondásaira!

 

Szekszárd és környéke nagy térségnek számít ötlet szempontjából?

 

Mivel Szekszárd az ország legkevesebb lakosú, Tatabánya és Eger után a harmadik legkisebb területű megyeszékhelye, így kevesebb a fotós téma is, mint mondjuk egy nagyvárosban. Viszont a közelben több szép helység, térség, horgásztó, erdő, vagy akár természetvédelmi terület is van. Mivel én itt születtem és itt is lakom, számomra egyértelmű, hogy elsősorban a várost, és környékét fotózom évről-évre, hogy az utókornak megmaradjon, hogyan változott a térség. (Szekszárd régen és most)


Fotó: Retkes Tamás

Hogy néz ki egy munkával töltött napod?

 

Ezt a kérdést úgy javítanám ki, ha nem haragszol, hogy - „Hogy néz ki egy fotózással töltött napod?”. Számomra a fotózás nem munka, minden percét élvezem. Szerencsés embernek tartom magam, hogy a munkám is az, ami a hobbim, a fotózás. Ha tehetem reggel vagy késő délután megyek fotózni, ilyenkor a legjobbak a fények. Természetesen, ha asztrofotót szeretnék készíteni, akkor este megyek. Mindig előre eltervezem mit és hogyan szeretnék fotózni. Sajnos ez nem mindig sikerül, de általában addig próbálgatom, míg valami értékelhető születik belőle. Van, hogy egyedül megyek, de sokszor szeretek fotóklubos társaimmal együtt menni, mert közben tudunk beszélgetni is. Érdekel, hogy ha ugyanazt fotózzuk, ki-mit lát meg, és ki-hogyan komponál. Ezekből mindannyian sokat tanulunk. Nálam a képalkotás akkor van készen, ha hazaérve egyből megcsinálom a digitális utómunkákat is. Nem szeretem félbehagyni a munkát! Minimálisan „nyúlok” bele a fotóimba, de mivel mindig RAW (nyers) formátumban fotózom, így van lehetőségem korrigálni apró dolgokat. (Pl. kontraszt, fehéregyensúly, sötét-világos részek) Azokat a fotókat, amiket én is jónak tartok, vagy csak tetszik valamiért, rendszeresen megversenyeztetem. A PENTAX-nak van egy nemzetközi fotó galériája, ide szoktam feltölteni a fotóimat (jelenleg 230 fotóm tekinthető itt meg). Itt van egy limit, ami heti 5 fotó. Valamint a közösségi oldalamra töltöm fel a friss képeimet!

 

Milyen városba szeretnél eljutni?

 

Erre a kérdésre, nem tudok csak egy várost megnevezni! Magyarországot és Erdélyt szeretném megismerni, körbefotózni. Egyszer már sikerült kijutnom édesapámmal és feleségemmel Erdélybe, s azóta visszavágyom! Nagyon szép a táj, az emberek is nagyon kedvesek, és karakteres (fotózni való) arcuk van.

 

National Geographic "nap képe" albumok gyűjteményei, melyek Tamás képeit is bemutatják: 1.  2.  3.  4.  5.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.