Hirdetés

Főoldal » Stílus, hobbi » Október 28. az animáció világnapja - mozizásra fel!

Október 28. az animáció világnapja - mozizásra fel!

2015. Október 28. 19:28

Hova fejlődött már a filmgyártás, s milyen irányba tart? - hangzik a költői kérdés. Az animáció világnapját 2002 óta jegyzik az ASIFA (Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség) kezdeményezésére. A "miért október 28-ra" a válasz - Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése 1892. október 28-án történt, s ennek tiszteletére.

Fotó: Renata Alves dos Anjos / CC / Flickr / Illusztráció

Hódítanak az animációs filmek, hiszen végtelen lehetőségekből építkezik a szakma. Regényekből mesefilmeket, eredeti karakterekre gyúrt történeteket visznek filmvászonra - bizonyos esetekben váratlan módon kombinálnak. Az eredmény a fantázia szabad szárnyalása, lekövethetetlenül több lehetőséget nyerve így a filmgyártásban a valós filmekhez képest. 

Ha animációtörténetről beszélünk, akkor a Shrek (2001) úttörőnek számított minden tekintetben. Technikailag is újat hozott a 2000-es évek eleji filmgyártásban, nem mellesleg a történet eredetisége pedig előkelő helyre repítette a filmpiacon. 

A világnapon minden évben országszerte megtalálhatók az ünnepi filmes programok, de egy esti, otthoni pihenés keretein belül újranézett klasszikussal is remekül feldobható a nap.

Szerző: Gy.Zsolt

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.