Hirdetés

Főoldal » Stílus, hobbi » Rubik-kockák, s társaik - miket kaphatunk ma a játékpiacon?

Rubik-kockák, s társaik - miket kaphatunk ma a játékpiacon?

2015. Február 19. 17:13

A magyar Rubik Ernő által feltalált Rubik-kocka töretlen sikerrel járja a világot, olykor egészen szokatlan formákba burkolózva. Utánajártunk, hogy a kocka milyen alakokban létezik a piacon, s hogy milyen változások érték az 1974-ben, ifjabb Rubik Ernő által feltalált háromdimenziós logikai játékot.

Fotó: Flickr / Creative Commons / 

Biztosan mindenki tudna olyan ismerőst említeni a környezetéből, aki sikeresen ki tudja rakni a "bűvös" kockát. Magam is megkértem ezen ismerősömet, hogy magyarázza el alaposan a technikát. "Ez egyszerű!" - hangzik a válasz, s alig fél perces, kézmozdulatok tömkelegével záporoztatott idő után le is tette a kész kockát az asztalra.

A világrekord azonban jóval 10 másodperc alatt van, hiszen az ausztrál Feliks Zemdegs által felállított világcsúcs 5,66 másodperc. Magyar találmányhoz méltó módon a magyar Rubik-kocka versenyzők is szép eredményeket jegyeznek. Újságunk hamarosan a Bernát Balázzsal készülő interjúval frissül, aki maga is sikeres versenyző.

Fotó: Flickr / Creative Commons /

A kocka legkülönbözőbb fajtái megtalálhatók a piacon: 2x2x2, 3x3x3, 4x4x4, 5x5x5 rendezésű kockák, az egészen nagy mérettől a kulcstartó nagyságig, minden. A geometriai alakzatok széles listáját fedi a forgatható kockából kiindult ötlet, megtalálható például a 2x2x4-es Rubik Torony, ami értelemszerűen nem kocka formát mintáz.

A Rubik Triamid 1991-es szabadalom, s szintén Rubik Ernő találmánya, ami egy tíz színes játékelemből és négy fekete kapcsolóelemből álló játék - írja a rubik.hu. A játék célja egy három oldalélű tetraéder felépítése.

A Rubik's Magic 1987-es szabadalom, Rubik Ernő találmánya. A 8 elemből álló játék lényege, hogy a rajta látható 3 karikát minél gyorsabban összefűzzük.

A Rubik-kockához nagyon hasonló a Pyraminx nevet viselő játék, amely tetraéder alakzatban kínálja a forgatható variációkat. A játékot Uwe Meffert találta fel 1970-ben, azonban csak jóval Rubik Ernő találmánya után, 1981-ben szabadalmaztatták.

Meg kell említeni még a Megaminx nevet viselő alakzatot, ami egy dodekaéder alakú logikai játék. Egy 12 oldalú testről van szó, 50 darab forgatható alkatrésszel.

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.