Hirdetés

Főoldal » Stílus, hobbi » Top10 tavaszi kirándulás távol a tömegektől

Top10 tavaszi kirándulás távol a tömegektől

2016. Április 05. 20:02
Top10 tavaszi kirándulás távol a tömegektől - Kép 1.

Ha a bejáratott tömegtúra helyektől távol, de mégsem a világ végén szeretnénk túrázni egy jót, 10 nagyon kellemes, nem különösebben nehéz, viszont őrült látványos célpontot gyűjtöttünk össze, ami abszolút ideális akár családdal is – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az MT Zrt.

Fotó: Flickr / Illusztráció

A Dera-patak szurdoka

Vadregényes szurdokvölgyet hozott létre a Dera-patak a főváros közelében, mely a Pilis hegység egyik leghosszabb patakja. A Dera-patak Pilisszentkereszten kezdi meg kacskaringós életét, majd Csobánka felé kanyarogva Szentendrén éri el a nagy Dunát. Sok-sok fahíd, ahonnan megszemlélhetjük a sziklák között zubogó patakot és kis vízeséseket.

Kiegészítés: A Dera-szurdokban erdészeti munkák zajlanak, ezért elterelték a Kéktúra útvonalát.

Tihanyi barátlakások

Tipikusan jó tavaszi bóklászás a Tihanyi-félsziget keleti partján, az Óvár-hegybe vájt barátlakásokhoz vezető könnyű túra. Az odaúton a legszebb panoráma tárul elénk a félszigetre és a Balatonra, majd egy kis rejtett ösvényen a sűrű erdőbe jutunk.

A barátlakások közül sok tönkrement, de szerencsére néhányat megmentettek, amibe szabadon bele is menni. Ha kirándulásunkra több időt szánunk, érdemes megtekintenünk a barátlakások közelében a felszínre törő – a Tihanyi-félsziget egyetlen – forrását, a Cyprian-forrást is. A néhány órás túrát legjobb kombinálni a Belső-tó körüli kirándulással, csónakázással, és látogatással a Levendula Házba.

Baláta-tó

Somogy megye legelső természetvédelmi területe, a Baláta-tó és vidéke, ahol keresztes vipera is él más ritka fajok mellett. Ez a lápos, láperdős terület egy nagyon különleges vidék, vízzel borított erdőrészletek, lebegő hínárok láthatók a szépen kialakított sétaútról. A Marián Miklós sétány pallóútján ugyanis egészen a tó belsejébe tudunk eljutni és megismerkedhetünk a tó élővilágával, környezetével. Aki a Baláta-tóhoz ellátogat, az semmi esetre se hagyja ki a varázslatos hangulatú kaszói erdei kisvasutat, amely 8 km hosszan kanyarog a vadregényes kaszói erdőben.

Csesznek és a cseszneki vár

A Bakony szép romvára Csesznek község feletti dombon magasodik. Az odajutás is kétségtelenül kellemes túra, melyet kétféle módon tehetünk meg: kevésbé extrém módon, azaz sétálás keretében a megszokott útvonalon, illetve Magyarország első via ferrata útvonalán, kimondottan zaklatott stílusban, ahol garantáltan nem jön szembe senki.

Mindkét útvonal közös pontja, hogy a várból fantasztikus panoráma tárul majd a szemünk elé. A cseszneki vár egész évben nyitva áll a látogatók előtt, izgalmas rendezvényekkel, várjátékokkal szórakoztatják a látogatókat.

Illetve ez a vár a Hétpecsétes Vártúrák egyik tagja is.

A Bodrogzug Magyarországon kiemelkedő (de engedélyköteles) vízitúrahelynek számít, ahol fokozottan ajánlott a túravezető. Nem csak vízen, szárazabb időben gyalogláb is felfedezhető erdős területeket és virágos réteket járhatunk be. Túrázás után a közeli Tokaj kiváló célpont borozgatásra.

TIPP! Május 1-jei vízitúra a Bodrogközben

Hubertlaki-tó

A Bakony Gyilkos-tavaként „elhíresült" romantikus fekvésű Hubertlaki-tó kellemes bükkös erdei turistaúton közelíthető meg. A korábbi évszázadban a Bakony ezen szeglete rejtette az Eszterházy család vadászkastélyát, amely korábban leégett, s most a helyén a Hubertlaki-vadászház áll. A tavacskából kiálló, holt fák sejtelmes látványa meglepően hasonlít az erdélyi Gyilkos-tóéhoz, mintha „testvérek" lennének. A tó környezetében szépen kialakított tűzrakó helyek, pihenőpadok várják a pihenni és kikapcsolódni vágyókat.

Bodrogzug

A Zemplénben, ahol a Bodrog és a Tisza összefolyik, a Bodrogzug Tájvédelmi Körzet az egyetlen hely Magyarországon, amit rendszeresen elönt a víz tavasszal. Lápok, mocsárrétek és morotvák jellemzik ezt a területet, a kis tavak tetején pedig tündérrózsák, vízitökök virágoznak nyaranta.

A Hubertlaki-tóhoz Bakonybélről a legegyszerűbb eljutni, gyalogosan körülbelül 4 km-es távot kell majd megtennünk. Ha már Bakonybél, akkor feltétlenül keressük fel a Pannon Csillagdát is, mely Magyarország legteljesebb csillagászati látogatóközpontja.

Iharosi erdő Biatorbágyon

Nem is régen hozták rendbe teljesen a biai viaduktot, amire felmászva nagyon szép panorámában lehet gyönyörködni, de még ennél is klasszabb a látvány, ha a viadukt mellől induló túrautat választjuk, és felmászunk a különleges formavilágú köveket rejtő hegyre (persze dombra, mert csak kb. 330 méter magas). Nagyon változatos úton haladhatunk az erdőben, meredek emelkedők és lejtők váltják egymást, és a hegygerincre érve egészen föntről tekinthetünk le a tájra, amiben persze ott pompázik a viadukt is. A túra érdekessége azonban a jó néhány kaptárkő, ami lélegzetelállító kinövésként támasztja meg a szakadékot. Tartsunk a piros turistajelzésen!

Jakab-hegy és Cserkút

A Nyugat-Mecsek legmagasabb (602 m) csúcsa a Jakab-hegy, melynek lábánál Kővágószőlős és Cserkút is fekszik - ez utóbbi nevezetessége az Ökocsali gasztrotársulás, akik ehető virágokat, helyben termett zöldségeket, friss süteményeket, gyümölcsleveket kínálnak. Nézzünk be hozzájuk! A Jakab-hegyen két kilátót - az István kilátót és a Zsongor-kői kilátót - is érdemes megmászni, de találunk itt barlangot és hatalmas homokkő tornyokat, Babás-szerköveket.

Még mindig nincs vége az érdekességeknek, mert Kővágószőlős határában láthatjuk a Jakab-hegyi pálos kolostort és az azt körülvevő őskori földvár kivehető sáncvonulatát.

Spartacus-ösvény

A Pilisszentlászló és Visegrád közötti út vitathatatlanul legszebb ösvénye a Spartacus, ahol egészen tavalyig csak a kivételezettek sétálhattak végig. A rendszerváltás előtt pedig még kevesebben, hiszen "vörös szőnyeges" vadászterületként tartották fent a fontos vendégek számára, és állítólag a lombokat, gallyakat is lesöpörték az útról, hogy ne reccsenjen meg a vadászok talpa alatt. 2015 szeptemberétől azonban már jelölt túraútvonal, így legálisan vehetjük birtokba a csodálatos panorámát kínáló keskeny ösvényt.

Nagymaros és Zebegény között - át a hegyen

Mindannyian imádjuk a Dunakanyart, mely az egyik talán legcsodásabb kirándulóhely, ami fürdőben, történelmi látnivalókban, természeti szépségekben, vagy akár templomokban, patakokban és szurdokokban bővelkedik. Kössünk most össze két szuper települést, s induljunk neki a nagymarosi templom és az Édeske Alíz cukrászműhely közötti kis utcán hegynek fel. Egy szép 3 órás túrára érdemes készülni mély patakmederrel, fantasztikus kilátással, keskeny és kacskaringós szerpentinekkel. Két jelzést kell megjegyeznünk. Felfelé kövessük mindig a kéket, mely egészen a Hegyes-tetőre visz a Julianus-kilátóhoz, lefelé pedig kövessük a sárga jelzést, ami elkalauzol Zebegénybe.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.