Hirdetés

Főoldal » Üzleti világ » A mangalica újra meghódítja az országot

A mangalica újra meghódítja az országot

2015. Június 20. 14:13

Interjút készítettem Rácz-Biller Judittal, aki férjével fel szeretné kelteni az emberek figyelmét a rég elfeledett mangalica iránt. Mindvégig szem előtt tartva a tradíciókat, a hagyományokat, ahogy ők lesték el nagyszüleiktől. Az első évből okulva, immáron még színvonalasabb termékekkel várják az érdeklődőket.

Fotó: Alvégi Mangalica 

Bemutatkozna pár mondatban?

 

Rácz-Biller Judit vagyok, a végzettségemet tekintve szociális munkás és gyógypedagógus. A civil életben és mostanában legfőképpen édesanya, aki a két hónapos kislányunkat neveli. Két éve kezdtünk mangalicákat tartani azzal a céllal, hogy minél több emberrel ismertessük meg a mangalicából készült termékeket és ezáltal eljuttathassuk az elfeledett falusi ízeket.

 

Milyen elhatározás alapján kezdtek el foglalkozni mangalicákkal?

 

Férjemmel, aki agrármérnök már évekkel ezelőtt elhatároztuk, hogy ha egyszer tehetjük, mangalicákat fogunk tartani. Egyrészt fontosnak tartjuk az elődeinktől örökölt értékek megőrzését, másrészt beleszerettünk a mangalica természetességébe, „félvad” természetébe és egyediségébe. A házasságunk elején a szűkös anyagi lehetőségeink nem engedték meg a tartásukhoz szükséges feltételek megteremtését, akkoriban inkább az otthonteremtésre koncentráltunk, később a munkahely kötötte le az energiáinkat. 2013-ban egy baráti beszélgetés közben határoztuk el, hogy most vagy soha! Az abban az évben kiírt Leader-pályázat segített megvalósítani az álmunkat és lehetőségünk nyílt megvásárolni az első malacokat. A garázsunk átalakításával kialakíthattunk egy kicsi, de praktikus és a szabályoknak megfelelő húsfeldolgozót. Mindeközben végigjártuk a bürokrácia rögös útjait és beszereztünk minden szükséges engedélyt ahhoz, hogy a saját magunk által előállított árut - mint kistermelő - piacra is vihessük.

Fotó: Alvégi Mangalica 

Milyen termékeket állítanak elő?

 

Elsősorban a disznóvágás hagyományos termékeit állítjuk elő, a füstölt szárazáruk (kolbász, szalámi, szalonna, sonka) mellett töpörtyű, disznósajt, szajmóka és zsír szerepel a választékban. Fontosnak tartjuk, hogy a természetes körülmények között tartott állatokból a szüleinktől és nagyszüleinktől tanult tradicionális módszerekkel és receptekkel, mesterséges adalékanyagok nélkül, és a családunkra jellemző ízvilággal készítsünk mindent.

 

Hol lehet kapni a termékeiket?

 

A termékeinket elsősorban a házunknál lehet megvásárolni, ahol szívesen megmutatjuk az érdeklődőknek, hogy hogyan tartjuk az állatainkat illetve, hogy hol készülnek a termékeink. Emellett a környező településekre előzetes egyeztetés alapján díjmentesen kiszállítjuk a megrendeléseket.

 

Milyen visszajelzéseket kapnak a vásárlóktól?

 

Az első „szezonunk” tapasztalatai meglepően pozitívak! Sokan megkóstolták már az Alvégi Mangalica logóval ellátott finomságokat és közülük többen visszatérő vásárlókká váltak. A második szezonban fog igazán kiderülni, hogy valóban jó úton járunk-e. Mi bízunk benne, hogy igen.

Fotó: Alvégi Mangalica 

Létező tendencia, hogy a mangalica hús fogyasztása visszatér az étrendünkbe?

 

Véleményem szerint a mangalica amellett, hogy a magyarságunk része, neve összefonódott a természetességgel és az egészségesebb élelmiszerekkel. Ez alatt nem a mangalicazsír „egészségesebb vagy nem az intenzívebb fajtákénál” kérdéskörét értem, hanem azt, hogy a hozzánk hasonló termelők a mangalicáikat tágas, napfényes kifutókban vagy teljesen szabadon tartják, ahol kedvükre dagonyázhatnak, és a takarmányozásukra nem használnak mesterséges hozamfokozókat, antibiotikumokat és génmódosított takarmány-alapanyagokat, hanem kizárólag szemes terményekből álló abrakot és vitaminokban gazdag zöldtakarmányt etetnek, amivel kiváló minőségű, egészséges alapanyagot állíthatnak elő. Az ilyen egészséges és megbízható helyről származó élelmiszerekre lett az utóbbi időben egyre nagyobb az igény, mert kezdünk egyre jobban odafigyelni arra, amit eszünk. Ez az irány azt mutatja, hogy talán visszatérhet a mangalica az étrendünkbe.

 

Mit terveznek az idei évre?

 

Az idei évben már nagyobb mennyiségű áru előállítására készülünk és tanulva az előző év tapasztalataiból, szeretnénk még hatékonyabb és színvonalasabb kiszolgálással kedveskedni vásárlóinknak. A tájékoztatást és a könnyebb elérhetőséget szolgálja a folyamatosan frissülő facebook oldalunk és a nemrégiben elkészült honlapunk is.

Szerző: Dohoczki Máté 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.