Hirdetés

Főoldal » Üzleti világ » Amit a teáról és a fűszerekről tudni érdemes – Kékes Tóbiást kérdeztem

Amit a teáról és a fűszerekről tudni érdemes – Kékes Tóbiást kérdeztem

2015. Február 24. 14:21

Családi vállalkozásként indították a Mannáriumot még 2012-ben. Azóta Pécsett és környéki vásárokban, rendezvényeken rendszeresen meg lehet őket találni. Érdemes őket felkeresni, ha szeretne valaki egy finom teát kóstolni.

Fotó: Kékes Tóbiás

Hogyan indult a Mannárium megalapításának ötlete?

 

Két dolog motivált a vállalkozás elindításában: olyan formát kerestünk, mely nagyrészt otthonról végezhető, illetve jellegénél fogva addigi életmódunkba illeszthető (megoldás: internetes kereskedelem és alkalmi árusítás); illetve olyan termékben gondolkoztunk, mely közel áll szívünkhöz, ezért örömmel foglalkozunk vele, így biztosítva jóelőre azt, hogy szeressük amit csinálunk. E két dolgot próbálgattuk összeilleszteni, és sok oldalról végiggondolni. Alaposan utánajártunk a témának, és e közben remek partnerekkel kerültünk kapcsolatba. Számunkra az elejétől fontos volt a személyes kapcsolat mind beszállítóinkkal, mind vevőinkkel összefüggésben.

 

Mi tartozik a Mannárium fő profiljába?

 

Vállalkozásunkat 2012 nyarán indítottuk, először teák kereskedelmével foglalkoztunk, majd ez egészült ki 2013 januárjától a fűszerek forgalmazásával. Teáink elsősorban az élvezeti teák kategóriájába tartoznak és alapos válogatást követően kerülnek fel kínálatunkba. A fűszerek barátainktól származnak, ők keverik őket. Ezek olyan adalékmentes élelmiszerek, melyeket nyugodt szívvel árusítunk, hiszen az egész családunk használja őket.

 

Mennyire érdeklődnek az emberek a különleges teák iránt?

 

Meglátásunk szerint a minőségi, különleges teáknak egyre nagyobb keletje van itthon is. Az a szűk réteg, melynek lehetősége volt megismerkedni a minőségi teákkal, az eddig is igyekezett biztos forrásból, például teaboltokban, vagy éppen külföldön vásárolni. Mi ezt a termékkört kivittük a hétköznapokba, hiszen piacokon, vásárokon és fesztiválokon is árusítunk, így szinte bárki belebotlik a filteres löttyökön messze túlmutató íz-, és illatvilágba. Egy szippantás a tea illatából, egy ingyenes kóstolócsomag, egy próbaként megvett tea szinte mindenkit visszatérő vásárlónkká tesz.

 

Milyennek tartja Magyarországon a teázás kultúráját?

 

Úgy látjuk, hogy szépen alakul. Egyre többen fedezik fel, hogy a tea nemcsak egy ital, hanem egyfajta szemlélet is, hiszen egy igazán jó tea elfogyasztásának meg kell adni a módját. Oda kell figyelni az elkészítésére és még inkább az elfogyasztására. Ez igazán nem egy „fast food“ ital, amit egyre többen ismernek fel. A teázáshoz nyugalom kell, de a teázás egyúttal egyfajta nyugalmat is hoz.

Fotó: Flickr / Creative Commons / 

Milyen régre nyúlik vissza a kapcsolata a teázáshoz?

 

A szokásos citromos, cukros menzateákat követően egy orosz ismerős által főzött bivalyerős fekete tea az első felidézhető komoly emlék. Így visszagondolva, és a teákat alaposabban ismerve ez egy erős grúz tea lehetett. Karakteres ízét keresve, meg is találtuk és forgalmazunk is ilyen jellegű orosz teát. A második meghatározó egy 70-es évek végi londoni út, ahol nem tudtam betelni - az ott akkor még mindenhol szálas teából főzött - tejes fekete teával. Aztán újabb meghatározó találkozás egy szahari expedíció keretében történt, ahol a sivatagi nomádok teájával, teázási szokásaival sikerült megismerkedni. Az utolsó nagy élmény pedig Kína, ahol nem csak a különböző vidékek csodálatos teáival ismerkedhettünk meg, hanem teaszertartáson is részt vehettünk.

 

Ha jól tudom járt már Kínában. Milyen élményekkel tért haza?

 

Kína egy csodálatos ősi kultúrájú ország, amit mi mostanában hajlamosak vagyunk a gagyi termékek világával azonosítani. Természetesen ez is igaz, de az is, hogy hihetetlen munkabírással, kitartással és alkalmazkodóképességgel rendelkező nép, akik komoly tisztelettel kezelik hagyományaikat.

 

Milyen különleges teát és fűszereket tudna ajánlani az olvasóknak, akik érdeklődnek az újdonságok iránt?

 

Teáink közül egy zöld tea keverékünk (Tűzvirág) lett az idei év teája, ugyanis tavaly ebből adtunk el a legtöbbet, ez volt vevőink kedvence. Ami újdonság, az a Chai tea keverékünk, ami egy tejjel elkészítendő fűszeres indiai tea. Fűszereink közül a vajfűszerünket emelném ki, melyből egy keveset vajhoz keverve, kitűnő vajaskenyeret készíthetünk, vagy ezzel az ízesített vajjal párolhatunk zölségeket, illetve csirkét is bekenhetjük vele, segítségével igen pikáns íze lesz a húsnak. Hamarosan indul a szabadtéri sütögetések ideje is, érdemes lesz kipróbálni Csodagrill fűszerkeverékünket. Olyan antasztikus ízeket ad a húsokhoz, hogy tavaly egy grillsütőversenyt az ezzel ízesítő csapat nyerte meg.

 

Következőnek hol találkozhatnak Önökkel az érdeklődők?

 

Éjjel-nappal az interneten, valamint pécsiek lévén személyesen elsősorban itt helyben és környékbeli rendezvényeken. Péntekenként a Tüke Piacon, vasárnaponként a Pécsi Vásárban vagyunk, de rendszeres szereplői vagyunk a Zsolnay Negyed fesztiváljainak, és különböző városi programoknak is (Medvehagyma Nap, Fűszerünnep, Sétatér Fesztivál, stb.). Beindítottuk ingyenes teakóstoló estjeinket „Öt órai tea hatkor“ címmel, melyről a Mannárium Facebook oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.