Hirdetés

Főoldal » Üzleti világ » Hová mehetnénk egy saját ötlettel?

Hová mehetnénk egy saját ötlettel?

2015. Január 20. 16:22

Minden nap új ötletek születnek, a „szellemi termékektől” kezdve, a technikai újításokig gyakorlatilag végtelen a lista. Érdemes tájékozódni, hogy egy jónak vélt ötlettel, milyen irányokba célszerű elindulni. Sokszor a legkézenfekvőbb gondolat jelenthet egy forradalmi újítást, ami hamar megfoszthatja az ötletgazdát a sikertől, ha jogtalan kezekbe kerül. Lehetőség azonban bőven akad, de mindenképpen logikus lépés utánajárni annak, hogy teljesen újnak számít-e a gondolat, vagy esetleg másnak is eszébe jutott már. Hol tehetem ezt meg?

Fotó: Flickr / Creative Commons / PopTech

A szabadalmi hivatal, vagy bármely hivatalos szellemi tulajdon védelmével foglalkozó szervezet felkeresése az első logikus lépés lehet. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szerint a szabadalom a találmányok jogi oltalmát biztosítja azáltal, hogy a szabadalom tulajdonosa számára a versenytársakhoz képest előnyösebb pozíciót teremt a termékek és a technológiák piacán. A különböző internetes nyilvántartások a legszélesebb perspektívában keresik meg, hogy levédette-e már valaki azelőtt az ötletet. Némely szolgáltatás komolyabb összegekbe kerül, de mindenképpen megelőzi a jogi konfliktusokat egy adott példa esetén.

 

Ritka az, amikor az ötletgazda saját maga egyedül képes megvalósítani az ötletet, ezért minden új ember bevonásánál javallott titoktartási szerződést kötni a projektről, megőrizve a jogi biztonságot. Ehhez mindenképpen ügyvédi háttér ajánlott, a megfelelő formanyomtatványok-, és jogi alapok előkészítése miatt.

 

Divatos formává nőtte ki magát a Kickstarter jelensége, ami lehetőséget biztosít a független-, és az adott projekt megvalósításához nem elegendő pénzzel rendelkező fejlesztők számára, hogy bemutathassák terveiket, és azokhoz anyagi forrást gyűjtsenek. A közösségi finanszírozású oldal sikerrel működik, ahol már olyan ötletek is létjogosultságot kaptak, amelyek külső úton, befektetők keresésével, nem biztos, hogy megvalósulhattak volna.

 

Hamarosan egy interjúval frissülünk a sikertörténetek közül, amit a Kickstarter-oldala keltett életre!

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.