Hirdetés

Főoldal » Üzleti világ » Négymilliárdos napelemes fejlesztés Pécsett

Négymilliárdos napelemes fejlesztés Pécsett

2016. Április 28. 20:17
Négymilliárdos napelemes fejlesztés Pécsett - Kép 1.

A beruházásnak köszönhetően éves szinten akár 15 ezer tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása – jelentette ki Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár a pécsi naperőmű átadásán, 2016. április 28-án – tudatta az OBJEKTÍV Hírgynökséggel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Fotó: Flickr / Steve Rainwater / Illusztráció

A több mint 4 milliárd forint uniós és állami támogatás segítségével megvalósuló beruházás célja, hogy tovább csökkenjen a hazai fosszilis energiafelhasználás mértéke, és mérséklődjön a kibocsátott károsanyag mennyisége.

Nemzetstratégiai cél, hogy olyan, a pécsi fotovoltaikus fejlesztéshez hasonló beruházások valósuljanak meg, amelyek nemcsak fenntarthatóak, hanem hozzájárulnak az ellátásbiztonság megteremtéséhez és az energiafüggőség csökkentéséhez is – mondta el Aradszki András.

A megújuló technológiák egy része (például napelemek, naperőművek) mára gazdaságosan üzemeltethető. Elterjedésüket nagyban ösztönzi, hogy Magyarország vállalta: a megújuló energiaforrások végső energiafogyasztáson belüli részarányát 2020-ig 14,65 százalékra emeli. A célkitűzés teljesítése időarányosan jól halad, a mutató már tavaly előtt elérte a 2016-ra tervezett értéket.

Az MVM Hungarowind Kft. által létesített naperőmű évente 10,115 millió kWh villamos energia előállítására képes károsanyag-kibocsátás nélkül, ami az előzetes számítások szerint 3300 magyar háztartás éves villamosenergia-felhasználását fedezheti.

A több mint 38 ezer napelem panelt tartalmazó erőmű a Pécsi Hőerőmű egykori, már felhagyott és teljes mértékben rekultivált zagyterének területén létesült, amely így környezettudatos módon hasznosult.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.