Hirdetés

Főoldal » Üzleti világ » Oliver Hart és Bengt Holmström kapta meg idén a közgazdasági Nobel-emlékdíjat

Oliver Hart és Bengt Holmström kapta meg idén a közgazdasági Nobel-emlékdíjat

2016. Október 10. 18:03

Két elméleti közgazdász, Oliver Hart, a Harvard egyetem és Bengt Holmström, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora nyerte el az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat a szerződéselmélet területén folytatott kutatásaikért.

A svéd jegybank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Tudományos Akadémia ítéli oda. A díj összege idén 8 millió svéd korona (928 ezer dollár).

A Svéd Tudományos Akadémia az idei döntés indoklásában kiemelte, hogy a brit, illetve finnországi születésű, de évtizedek óta az Egyesült Államokban dolgozó két professzor elméleteinek segítségével jobban megérthetőek a valós életben az üzleti szerződések és lehetséges buktatóik.

A modern gazdaságot szerződések hálózata működteti és fogja rendszerbe. Szerződések szabályozzák például valamely vállalat részvényeseinek és vezetésének a kapcsolatát, a biztosító társaságok és ügyfeleik, vagy a közintézmények és beszállítóik viszonyát. Az eleve érdekellentétek rendezésére létrejött ilyen és más hasonló szerződéseket a kölcsönös előny garantálása érdekében nagy gonddal és odafigyeléssel kell megtervezni.

Az idén díjazott tudósok olyan, a legkülönfélébb tényezők ütköztetésére alkalmas átfogó elméleti keretrendszert dolgoztak ki szerződések megtervezésére, amely lehetővé teszi egyebek között például a cégvezetők teljesítmény-alapú javadalmazását, vagy a leírások és költségmegosztás alkalmazását a biztosításoknál, illetve a közintézmények egyes funkcióinak a privatizálását.

Bengt Holmström a hetvenes évek végén fektette le a megbízó (például a részvényesek) és a megbízott (például a cégvezető) közötti optimális szerződés kidolgozásának az alapelveit, ezen belül is konkrétan azt, hogyan lehet a megbízott javadalmazását a teljesítmény szempontjából releváns tényezőkhöz kapcsolni.

Bemutatta, milyen módon tudja egy optimális megbízói szerződés a kockázatokat az ösztönzőkkel kiegyensúlyozni. Elméletét később gyakorlatban is alkalmazható formába öntötte.

Oliver Hart a szerződéselmélet egy teljesen új területén, a szerződésben tételesen nem rendezett problémák megoldásában ért el jelentős eredményeket a nyolcvanas évek közepén. Mivel gyakorlatilag lehetetlen minden esetleg felmerülő problémát előre és tételesen rendezni a szerződésekben, Hart inkább a döntési jogkörök optimális elosztásának elvi alapjait dolgozta ki. Kutatásainak eredménye számos közgazdasági, politikatudományi és jogi terület fejlődésére volt nagy hatással.

Hart és Holmström optimális szerződéselméleti munkássága vetette meg számos gazdaságpolitikai és intézményi szabályozási területen hozott intézkedés elméleti alapjait.

Oliver Hart 1948. október 9-én született Londonban. A brit-amerikai kettős állampolgár professzor 1993 óta tanít a Harvard Egyetemen közgazdaságtant.

Bengt Holmström 1949. április 18-án született Helsinkiben, a Finnországban élő svéd anyanyelvű kisebbséghez tartozó családban. A finn állampolgár professzor 1994 óta tanít a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (Massachusetts Institute of Technology) közgazdaságtant és vállalatvezetést.

A többi - az orvosi, a fizikai, a kémiai, az irodalmi és a béke - Nobel-díjat Alfred Nobel (1833-1896) vegyész és üzletember, a dinamit feltalálója végakaratának alapján hozták létre, és először 1901-ben osztották ki. A közgazdasági Nobel-díjat, egészen pontosan a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíját, a svéd központi bank alapította fennállásának 300-ik évfordulója alkalmából 1968-ban. A díjat először 1969-ben ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A lemaradt jelöltek és jelölőik nevét ötven évig titokban kell tartani.

MTI

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.