Hirdetés

Főoldal » Üzleti világ » Válaszol a Sárréti Chilifarm

Válaszol a Sárréti Chilifarm

2015. Január 09. 15:27

A Sárrét északi részén egy fiatalember chilipaprikát termel, melyből a magyaros ízlésvilágnak is megfelelő termékeket állít elő. A legtöbb embernek az erős paprika hallatán a nagymama kertjében növő piros-, és sárga paprika jut eszébe, amit a papa a reggeli közben könnyes szemmel eszeget. Ezt a gondolatot cáfolja most meg a Sárréti Chilifarm, többfajta készítményükkel.

Fotó: Sárréti Chilifarm

 

Hogyan indult a chilifarm ötlete? Volt már ilyen előtte Magyarországon?

 

„Ne játssz az étellel!” - később, ahogy nőttem a Fater korholt: Ne játssz a tűzzel! Erre most tessék, az egyik legtüzesebb fűszernövénnyel foglalkozunk és készítünk belőle – persze nem játszva – olyan különlegességeket, melyek Magyarországon ismertek, de túlnyomó részt külföldi termékek. Hogy mit is csinálunk? Hát, chilit magyarul. Ezt a fűszert jellemzően Mexikóhoz, a Karib-térséghez, Indiához vagy Thaiföldhöz társítjuk. De tény, hogy egyre  nagyobb népszerűségnek örvend Európában és hazánkban is!

 

Kik vesznek részt a vállalkozásban?

 

Eddig rendre többes számban írtam  – készítünk , csinálunk , termesztünk – hiszen családi vállalkozásként működve próbáljuk megismertetni magunkat és még inkább termékeinket! Szeretnénk átfogó képet nyújtani a chilikről, kitérve a jótékony hatásaira, az általunk termelteket egy-két gondolattal bemutatjuk, illetve – bár én inkább csak gasztromókus vagyok – ajánlunk recepteket is. A mag vetésétől kezdve a zacskó leragasztásáig, vagy az üvegek lezárásáig minden munkafolyamatot magunk végzünk. Mindent a család készít, legyen szó a fűszerpaprikák őrléséről, vagy az üvegestermékek felcímkézéséről. Semmilyen munkafázist nem adunk ki a kezünkből. Készítettünk magunknak paprikamalmot, így biztosan tudjuk mi kerül a zacskókba. Erre a minőségre garanciát vállalunk.

Fotó: Sárréti Chilifarm

 

Miket lehet nálatok kapni?

 

A klasszikus magyar konyha receptjeiben nem találjuk meg, hiszen van nekünk több méltán világhírű erős paprikánk, gondolok itt Kalocsára, Szegedre … ! A célunk persze nem is versenyre kelni az „Erős Pistával”! Szeretnénk megismertetni nagyközönséggel ezeket az új ízeket. Akár nyersen , akár feldolgozva az egészen apró Madár chilitől, a világ egyik legerősebbjéig, a Szellem chiliig . Termesztünk még különleges /Naná!/ színű és formájú paradicsomokat melyek ízükkel is lenyűgözik a kíváncsi kóstolókat!

 

Készítetek valami újdonságot is?

 

Szószok, krémek üvegben kerülnek kiszerelésre, készítünk chilis édességeket, csokoládékrémet, keverjük a paprikát akácmézzel, és készítünk chili lekvárt is. A chilis csoki egy nagyszerű nasi, kellemes befejezése egy étkezésnek. Viccesen mondhatnám úgy is, ha nem csípett eléggé a pörkölt, akkor majd a csoki fog! Ehetjük akár magában, vagy egy édes kekszen, kalácson, piskótán, de a gyerekeim a palacsintába is csak ezt kenik. A chilivel már majdnem mindent elkövettünk, amit lehet. Készítünk olajat, őrleményt, de tettem már a saját házipálinkámba is belőle. A szószokkal is próbálkozunk, nem másolva, hanem a saját ízvilágunkat megtartva folyamatosan kísérletezünk újabb, és újabb felhasználási területeken. Megpróbálunk az egyediségre törekedni. Savanyítunk Jalapeno paprikát, amit akár éttermekben is lehet adni savanyúságnak, de háziasszonyok is nagyon keresik pizzára-, lángosra feltétnek.

 

Milyen receptet ajánlanál az olvasóknak, amibe bele kerülhet a ti chilitek?

 

Tavaly óta csinálunk füstölt Cayenne paprikát is, ami Magyarországon az egyik legismertebb chili fajta, ami nagyon fűszeres és csak enyhén csípős, így igen sokrétűen fel lehet használni. Ezt a frissen szedett paprikát mi meggyfával füstöljük meg, így kap egy olyan csavart az ízvilága, ami egy babos, káposztás ételbe belefőzve, szinte a füstölt sonkát helyettesítheti.

Fotó: Sárréti Chilifarm

 

Mit jelent a "Scoville-skála" kifejezés?

 

A chilik erősségét a Scoville-skála segítségével határozzák meg. A Scoville teszt lényege, hogy a vizsgált paprikából oldatot készítenek, amit addig hígítanak cukros vízzel, amíg a csípős ízt érezni lehet . A csípősséget tehát a hígítás mértéke határozza meg. Például: a Habanero esetében, ami akár 350.000 SHU (Scoville egység) értékű kivonatot is produkálhat, több mint 350.000 – szeresére kell hígítani ahhoz, hogy ne lehessen érezni erejét. Ezek a mérések viszont relatívak, mivel az egyes fajtákon belül is komoly eltérések lehetnek. Bár aki ezt „hagyományos” kóstolással meg tudja állapítani, az legény a talpán!

 

Chilifarm közösségi oldala itt.

 

Szerző: Dohoczki Máté 

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.