Hirdetés

Főoldal » Üzleti világ » Virtuális barangolásból vállalkozás – interjú Kovács Lehellel

Virtuális barangolásból vállalkozás – interjú Kovács Lehellel

2015. Október 05. 17:19

Kovács Lehel szabadúszó illusztrátorként dolgozik, nemrégiben pedig sikeres startup vállalkozásba kezdett, aminek az alapja egy illusztrációkból összeálló képeslap-válogatás, 80 nap alatt a Föld körül címmel. Lehel munkája sokak számára inspiráló lehet – nem mindig sokmilliós beruházásokból, vagy hasonló méretű saját tőkéből indulhat csak el egy vállalkozás. Az illusztrációk izgalmas helyszínekre vezetik a gondolatokat, motiválnak egy remek regény újraolvasásához.

Kép: Kovács Lehel / www.kolehel.com /

Illusztrátorként dolgozol. Külső szemmel meglehetősen izgalmas szakma a tied, nyilván belülről, szakemberként is az. Milyen jellegű munkákhoz kérnek fel általában?

 

Többnyire újságoknak és magazinoknak szoktam rajzolni, de készítettem már könyvborítót, illetve könyvillusztrációkat is. Most például egy reklámcégnek segítek be pár rajzzal, ami online felületen jelenik meg. Szóval elég változatos a munkák jellege.

 

Megrendeléskor adott szempontok mentén könnyebb dolgoznod, vagy a saját kreativitásodban hiszel inkább, s az inspirál?

 

Valójában ez nem csak tőlem függ. Ez is változó szokott lenni annak függvényében, hogy milyen az összhang a művészeti vezetővel, illetve a kreatív stábbal. Az a jó, amikor tökéletesen egy hullámhosszon vagyunk, ilyenkor gördülékenyen megy minden.

Fotó: Kovács Lehel 

Mindenképpen saját vállalkozásban gondolkodtál, vagy véletlenül talált meg a 80 nap alatt a Föld körül ötlete?

 

Elég lassan alakult ki bennem az ötlet. Pár évvel ezelőtt, 2009 környékén már volt egy hasonló jellegű sorozatom, a "Street View ábécé", melyben minden betűhöz kerestem egy várost a Street View-n, és találomra leskicceltem valamelyik utcáját. Egyfajta virtuális turistáskodásnak nevezném.

Tulajdonképpen ez volt az alapja a mostani sorozatnak. Azóta jó pár új helyszínt befotóztak a Google-autók, így megint megjött a kedvem egy hasonló sorozathoz, ezúttal valahogy azt szerettem volna, ha konkrétabb keretek között "utazgatok", azaz meghatározott helyszíneken nézelődöm. Így hát számomra adta magát az ötlet, hogy gyerekkorom egyik kedven regényét használjam fel ehhez a projekthez.

Kép: Kickstarter

Mennyi időt ölelt fel a 40 illusztráció elkészítése és a képek kidolgozása?

 

Tavaly ilyenkor kezdtem el és tulajdonképpen nemrég fejeztem be az utolsó helyszínt. De nyilván nem dolgoztam folyamatosan rajtuk, voltak pár hónapos kihagyások is.

 

Az alapkoncepció után rögtön tudtad, hogy közösségi finanszírozással valósítanád meg, vagy más úton is próbálkoztál?

 

A Kickstarter kampány ötlete, körülbelül augusztus közepén ugrott be, szóval két hét alatt lett megtervezve. A nagy kapkodás oka pedig az volt, hogy ekkor jutott eszembe, hogy a regény szerint október 2-án indul az utazás. Az eredeti koncepció a kampánnyal kapcsolatban az volt, hogy szorosan követném a regényben szereplő dátumokat. Azaz, ha valaki rendel egy londoni képeslapot, azt október 2-án küldtem volna ki, ha párizsit akkor október 3-án és így tovább. De ezt végül elvetettem és lett az, amit ti is láttatok.

 

A munka egy jelentős fázisa még csak a Kickstarter-es kampány után kezdődik. Teljesen egyszemélyes vállalkozásról beszélünk esetedben, vagy van külső segítséged?

 

Nyomtatással, illetve dobozgyártással nagyon sok tanácsot kértem és kaptam annak érdekében, hogy a legjobb minőségűek legyenek a képeslapok. Ilyen nagy volumenű gyártásban még nem vettem részt közvetlenül, ezért elkélt a segítség. De összességében egyedül viszem végig.

 

Mikor érzel befejezettnek egy művet? Mindig vannak galacsinba gyűrt papírok a hátad mögött, vagy esetleg külső szemekkel is kommunikálsz a tervezéskor?

 

Ha ügyfélnek készült munkáról van szó, akkor a határidő nagy úr. És az első alapszabály szabadúszóként az, hogy a határidőt mindig tartani kell.

De alapvetően elég gyorsan dolgozom, és ha félreteszek egy rajzot, akkor abba már nem szeretek belepiszkálni, ezért nem is nagyon szeretem nézni a régebbi munkáimat, mivel mindig változtatnék rajtuk.

Kép: Kovács Lehel / www.kolehel.com / 

A honlapodból kiderül, hogy komoly referenciákat tudhatsz magad mögött. Mi volt a legkedvesebb munkád a pályád során?

 

Egy nagy kedvenc sincs igazán, valamilyen szinten minden munkám kedves számomra. Ha mégis ki kellene emelnem párat, akkor talán a pár évvel ezelőtti "i need a vacation" lenne az egyik, amelyet 2008-ban beválasztottak az "American Illustration" évkönyvbe, vagy a "Balerina", ami ki volt állítva idén New Yorkban, vagy amit a barátnőmről készítettem.

 

Milyen terveid vannak a jövőt tekintve? Az aktuális startup-od fejlesztenéd tovább, vagy más vállalkozásokban is gondolkozol?

 

A képeslap-sorozat továbbra is megvásárolható lesz a honlapomon, illetve még szeretnék ebben a témában egy applikációt létrehozni, amin keresztül rendelni lehetne képeslapokat, vagy akár rajzot.

Emellett van egy könyvötletem, amihez szintén szeretnék készíteni egy kampányt, de ez még távoli terv.

Szerző: Gyeszát Zsolt 

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.