Hirdetés

Főoldal » Zene » „Ez csak így lehet, és nem másként” - Marcello's Mystical Mind interjú

„Ez csak így lehet, és nem másként” - Marcello's Mystical Mind interjú

2015. Január 05. 15:19

Már az első hallgatásakor figyelmes lettem a dalok aprólékos felépítésére, mind a hangzásvilágot, mind a mondanivalót tekintve. A Marcello's Mystical Mind a progresszív rock vonalában alkot, sok év tapasztalatával, ami a tagok zenészi múltját illeti. A bandával a zenei inspiráció témakörében készítettünk interjút, s válaszainkat Török Viktortól, a zenekar énekesétől kaptuk.

 

Fotó: Solti Zsu Photo

Changing Moods névre hallgat kislemezük, amelynek névadó dalához egy különleges látványvilágú, homokanimációs videoklip is készült. A hangszerelés meglehetősen egyedi stílusra mutat rá, s kifejezetten érdekes hangulatváltásokat kölcsönöz a daloknak. Bizonyos, hogy érett, átgondolt produkcióról van szó, ami mindenképpen alapos fülelésre méltó.

 

- Külön-külön is zenéltek már hosszú ideje, közösségi oldalatokból kiderül, hogy mi motivált titeket a közös játékra. Mégis, mikor éreztétek azt, hogy összeállt az első olyan dalotok, amire ráépülhetett a zenekar?

 

Eleinte feldolgozásokat játszottunk, de már azok is különlegesek voltak számunkra, mert megéreztük általuk, hogy van létjogosultsága a zenei felfogásunknak. És persze azóta is nagyon tiszteljük az eredeti szerzőket (Peter Gabriel, Dave Matthews stb.). Az igazi bizonyosság mégis az volt, amikor a legelső saját számunk összeállt: megtalálta egymást a szöveg, a dallam és a hangszeres zene. Az érzés, hogy „ez csak így lehet, és nem másként” elegendőnek bizonyult, hogy folytassuk, és szerencsére a többi dalnál is létrejött ez a harmónia.

 

- Miképpen íródnak a dalok? Közös a munka, ami a zeneszerzés folyamatát illeti?

 

Általában egy zenei ötletből indulunk ki, amit a próbák során nagyjából dalszerkezetűvé formálunk, erre készül aztán a szöveg és az énekdallam egymással párhuzamosan. De az is előfordult már, hogy a gitáros, Tarcza Vili egy teljes dalszövegre egy nap alatt megírta a zenét. És fordítva is, hogy Vili megmutatott egy komplett dalt, én meg másnap reggelre előálltam a tökéletesen passzoló szöveggel. De a dobosunk, Egri Marci is hozott már dalötletet, sőt, a zongorabetétekért is ő felel. Jelenleg pedig a basszusgitáros, Kovalik Miki egy témáján dolgozunk. Szóval nincs állandó metódus, csak az a tendencia, hogy a zene és a szöveg első fázisa otthon születik, aztán hosszú ideig csiszolgatjuk, bővítjük, módosítjuk, cizelláljuk közösen a próbákon. Egyébként a zene legnagyobb részét Tarcza Vili szerzi, a szövegeket pedig én írom (Török Viktor).

 

- Sok zenész mondja, hogy stílusától függetlenül, más zenei vonalak hangzásvilágát is követi. Igaz ez rátok is, vagy megmaradtok a rock/ prog-rock világán belül, s abból merítetek? Milyen hatások inspirálnak titeket?

 

Nagyon szerteágazó az ízlésünk, szerencsére. A kortárs experimentálistól, a jazzen keresztül a bluesig, metálig, vagy akár world music-ig sok mindent szívesen hallgatunk, és ezek nyilván hatnak is ránk, még ha nem is tudatosan. A közös nevező viszont a rockzene marad, bár ahhoz is különböző irányokból közelítünk. Számomra attól is érdekes a mi zenénk, hogy a különböző hangszerek stílusa nem feltétlen egy „skatulyába” tartozik. Egy Dream Theater-szerű gitárriffre például nem azt a tipikus éneket vagy dobolást fogod kapni, amit várnál. Szerintem ez sokszínűvé, izgalmassá és egyedivé teszi az egészet.

 

- A dalokba beleszőtt hangulatváltások remekül tükrözik a címet is. Tudatos volt a koncepció, vagy a dalok írásakor született meg egyfajta stílusként ez a jellegzetesség?

 

Szeretjük, ha egy számon belül sokféle téma váltakozik, így lesz az egész történetszerű. És éppen ez a cél, hogy történeteket meséljünk a minket körülvevő világról, a benne élő emberek érzelmeiről, viszonyairól, belső vívódásairól stb. Vagyis a zenei összetettség eszköz is, hogy kifejezzük a társadalom néha bonyolult jelenségeit. Szóval a válasz igen, a zenei igényeink mellett ez egy teljesen tudatos választás is. Mint ahogy a szövegeink minden esetben reagálnak az adott zenei motívumokra, és fordítva.

Fotó: Rifotography

 

- Maradtok a külföldi dalszövegeknél, vagy zenéltek magyar nyelven is a közeljövőben?

 

Mindig visszatérő kérdés ez, hogy magyar zenekar miért nem magyarul énekel, illetve más megközelítésben, hogy elég kicsi piac ez az ország ennyiféle zenének, és (főleg bizonyos stílusokban) talán érdemesebb nemzetközi színtérben gondolkodni. Nálunk ez a része nem tudatos, egész egyszerűen angolul jutottak eszembe az első szövegek. Bár szerintem annak is megvan a funkciója, hogy a többnyire pszichikai önvizsgálatról szóló dalok idegen nyelven szólalnak meg. Így talán objektívebben lehet szemlélni a saját belső változásainkat, ami fontos felismerésekhez vezethet.

 

- Mit hallhatunk tőletek legközelebb? Új lemez esetleg a láthatáron?

 

Készülnek új szerzemények, idén még mindenképp szeretnénk új albummal jelentkezni, de tervben van az eddigi két kislemez, a Brainforest, és a Changing Moods anyagának élő koncertfelvétele is. Ezen kívül további videoklipek is várhatóak a legutóbbi címadó dalhoz készült homokanimációs videó mellé.

 

- Milyen tervek, célkitűzések vannak az együttest illetően?

 

Rövid távú terv, hogy megsokszorozzuk a fellépéseink számát országszerte. Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a zenénket, rátalálni azokra a hallgatókra, akik hajlandóak kicsit alaposabban odafigyelni a zenére és a mondanivalóra, nem csak otthon nyugodtan hátradőlve, hanem akár koncertkörülmények között is.

Köszönjük, hogy ezzel az interjúval is hozzájárultok a célunk megvalósításához.

A zenekar facebook-oldala itt érhető el, a kislemezek ide kattintva hallgathatók meg. 

Hirdetés

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.