Hirdetés

Főoldal » Zene » Saját stúdiójában zenél a zongorista, Suki Flórián

Saját stúdiójában zenél a zongorista, Suki Flórián

2015. Március 28. 13:44

Suki Flórián a nulláról kezdve építette fel saját stúdióját, és mára eljutott oda, hogy megfordult nála Lakatos Yvette, és Fejes Szandra operett énekesnő. Stúdiózáson kívül egy szerzői formációnak is tagja, aminek F'n'C production a neve. Az is kiderül a beszélgetésünkből, hogy milyen kapcsolat fűzi a zenéhez. Ő inkább zongoristának vallja magát, de számos más hangszert is meg tud szólaltatni.

Fotó: Suki Flórián

Mikor ismerkedtél meg először a zenével?

 

Egészen kis koromban, négy évesen ültem oda egy dobszerkóhoz először, ami az egyik nagybátyámé volt. Azt, hogy mikor ismerkedtem meg a zenével, nem tudom behatárolni, de talán a születésemtől kezdve része az életemnek, az egyetlen dolog, amihez maximálisan értek, elméletileg és gyakorlatilag is. A rokonságom hatalmasnak mondható, így jóformán akkoriban minden hétre jutott egy-egy szülinap vagy névnap, ahol az öregek összeültek és zenéltek, volt szintetizátor, gitár, mikrofon, és szólt a zene. Talán ezért kezdtem el én is a zenével foglalkozni. Édesapám tanítgatott 9 éves koromtól a szintetizátorán pötyögni (habár ő inkább cimbalmozik), később a család jó barátja, Szuha Attila - aki manapság is óceánjárókon "bárzongorista" - vett a szárnyai alá és kezdett el komolyan foglalkozni velem.

 

Milyen hangszereken játszol? Szeretnéd még a sort bővíteni?

 

Tánczene zongoristaként szakmáztam, így inkább zongoristának mondom magam, de játszom gitáron, basszusgitáron, dobon, illetve bármilyen hangszeren, amit nem fújni kell. Aminek a tanulására komolyabb figyelmet fordítanék, az a cselló. Nekem az a legszebb hangú hangszer, a zongora után.

 

Rendelkezel zenei végzettséggel? Esetleg tervezed mélyíteni az ismereteidet?

 

Tánczene zongorista végzettségem van. Szerettem volna hangtechnikus lenni, de a fizika miatt ez nehezen jöhetett létre, így lemondtam róla, és gondoltam a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetemre megyek tovább, kétszer próbálkoztam alkalmazott zeneszerzés szakon, de az állami támogatáshoz 14 pontra volt szükségem, azonban 800.000 forintom nem volt fél évente, így lemondtam róla. De találtam egy hangtechnikus képzőt, amit októberben elkezdek majd, ha minden jól megy.

 

Ha jól tudom rendelkezel egy saját stúdióval. Mikor kezdted el építgetni?

 

Igen, van egy stúdióm, amit 11 éves korom óta fejlesztek. 2001-ben édesapám egyik barátja jóvoltából sikerült bekerülni Jankai Béla stúdiójába és elkészíteni egy kislemezt, saját célra, illetve ismerősöknek, barátoknak és a családnak szánva azt. Amikor beléptünk a stúdióba azonnal megfogott a légkör, elég nehéz elmondani milyen érzés egy stúdióban dolgozni, de akkoriban nagyon menő dolognak tűnt. Nem volt akkor még annyira digitális rendszer mint ma, így akárhová néztem mindenhol gombok voltak, persze a Keverőpult és körülbelül 8 szintetizátor. Ez a barát, aki elvitt oda minket, elhozta a Cubase nevű programot, amit feltelepített a gépünkre, így onnantól kezdve elkezdtem tanulgatni a zeneszerkesztést.

 

Milyen technikai berendezések állnak rendelkezésedre?

 

Manapság már nincs szükség rengeteg kütyüre, minden megoldható digitálisan. A hangstúdiók alapja egy megbízható rendszer, nálam az Apple jelenti azt. Minden a macbookomon zajlik, van egy kondenzátor mikrofonom süketszobával, amire már amúgy nem is lenne szükség, mégis hatalmas előny. Illetve egy 8+2 sávos Hangkártya, billentyűzet, egy pár kontroll monitor (hangfal), és nagyjából ennyiből áll egy stúdió. A keverést gépen végezzük, vagy elmegyünk egy nagyobb stúdióba, de arra nincs már annyira szükség. Mindenem megvan a gépben, több ezer plug in, minden ami amúgy milliókra rúgna ott van a gépemen. Logic pro-val dolgozunk, a keverést azonban pro tools-al csináljuk, de azt már nem nálunk, hanem nagy stúdióban, de csak mert nem vagyok hangtechnikus.

 

Kik járnak hozzád zenét felvenni?

 

Két éve foglalkozom komolyan a stúdiózással, azóta többen megfordultak nálunk. Egy éve Lakatos Yvette édesapjával, Lakatos Csabával alapítottunk egy formációt F'n'C production néven, zeneszerző páros vagyunk, így főleg megrendelésre írunk dalt, angol, illetve magyar nyelven is. Jelenleg Lakatos Yvette-l dolgozunk együtt, a Jazzy rádión hallható is az egyik dalunk Funky Staff címmel, illetve a videómegosztón is megtalálható. Hamarosan, ha minden jól megy egy albumot is kiadunk majd. Manapság Fejes Szandra operett énekesnővel is dolgozunk több dalon.

 

Zenén kívül mi köti le a figyelmedet?

 

Ha éppen nem zenélek a kiskutyámmal, Jazzy-vel foglalkozom, oktatom és járunk kirándulni.

 

Szerző: Dohoczki Máté

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.