Hirdetés

Főoldal » Zene » Szalay László-emlékkoncertet rendeznek a MOM Kulturális Központban

Szalay László-emlékkoncertet rendeznek a MOM Kulturális Központban

2015. Október 10. 17:37

Szalay László, a "Nótakirály" születésének 100. évfordulója alkalmából emlékkoncertet tartanak október 18-án a MOM Kulturális Központban.

Fotó: Flickr / Creative Commons / Barn Images / Illusztráció

Szalay Lászlóra a magyar nóta legjelesebb művészei emlékeznek a koncerten, így színpadra lép mások mellett Tarnai-Kiss László, Máté Ottilia, Nógrádi-Tóth István, Szőllősi Emese és a nemrégiben országos nótaversenyt nyert Bányai Márton is. Az énekeseket Szalai Antal és népi zenekara kíséri - olvasható a kulturális központ MTI-hez eljuttatott közleményében.

Életút 

A "Nótakirály" becenévvel is illetett művész Győrben született 1915-ben, énektanulmányait itt kezdte Metzger Károlynál, majd Budapesten Revere Gyulánál, Makai Mihálynál és Torday Blankánál folytatta - olvasható a dalok.hu internetes portálon.

Pályafutása kezdetén a Műszínkör segédszínésze, majd 1936-tól kezdve több éven át Székely Dezső tánczenekarának az énekese volt. Egy évvel később szerepelt először a rádióban.

A negyvenes évek elejétől kezdett magyar nótákat énekelni és évtizedekig a fővárosi kávéházak vendégeit szórakoztatta. Külföldön Londonban, majd Lengyelország, Bulgária és a Szovjetunió nagyobb városaiban vendégszerepelt, 1957-ben Endrédi Mimivel Kínában tett hosszabb körutat. Pályája csúcsát az 1970-es években érte el énekesként, dalszerzőként és szövegíróként.

Több mint tíz évig tanított az OSZK stúdióban, számos, már neves nótaénekes nála kezdte tanulmányait. Nótaszerzőként legismertebb dalai az Egyvalakit megcsókolni, a Halkan pengesd ezt a csárdást és a Nem tagadtam sohasem.

MTI

Hirdetés

Ajánlott cikkek:

Vissza

motivalodok.hu - Egy jó irány nem visz zsákutcába

© 2019 www.motivalodok.hu - Minden jog fenntartva.